/ Секрети гровінгу. Закон Лібіха: найслабша ланка визначає загальний результат.

Секрети гровінгу. Закон Лібіха: найслабша ланка визначає загальний результат.

02.12.2021


Закон мінімуму Лібіха (закон обмежуючого фактора) — один із фундаментальних законів в екології, який проголошує, що найбільш значущим для організму є той фактор, який найбільше відхиляється від оптимального його значення. Що це може означати для гровера? Усього має бути в міру! 


Прикладом цього закону є зображення у публікації, де кожна досточка в бочці це чинник зростання рослини. З цього зображення випливає те, що неможливо збільшити врожай, працюючи тільки над одним із факторів. Важливо враховувати всі потреби та оптимальні умови для утримання рослини.

Наприклад: розширюючи свій розплідник, ви встановили нове освітлення, а кількість горщиків та їх обсяг залишили тим самим. По закінченню грова ви помітили незначний приріст урожаю, або зовсім не помітили приросту. У такій ситуації об'єм горщика був обмежуючим фактором, який завадив розкриттю потенціалу рослини. 


Або ж буває так, що використовуючи кращі стимулятори та “екзотичні” спектри освітлення, гровери забувають про температурні режими та оптимальну вологість, що призводить до гальмування росту рослини. 


Будьте уважними до своїх рослин, давайте їм те, чого вони просять і будете винагороджені щедрими врожаями!





До списку