/ Вплив канабісу на ПТСР

Вплив канабісу на ПТСР

07.12.2021

 Канадські вчені виявили, що зв'язок між посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) та виникненням депресії та суїцидальних думок може регулюватися канабісом: у тих, хто його не споживає, ризик розвитку подібних психічних станів вищий у 4-7 разів. Стаття опублікована в Journal of Psychopharmacology.


 ПТСР - це серйозне психіатричне порушення, що розвивається у людей, які отримали травмуючий, небезпечний або лякаючий досвід (насильство, конфлікти, травми тощо).

ПТСР часто виникає у військових, які служили у зонах бойових дій. Крім флешбеків, панічних атак та проблем зі сном, ПТСР може спричинити депресію та тривожний розлад. Крім того, ПТСР часто пов'язують із підвищеною схильністю до суїциду. У деяких штатах США, а також у Канаді для боротьби із симптомами ПТСР лікарі призначають медичний канабіс.


 Чи справді канабіс допомагає при ПТСР? Це питання досліджували вчені під керівництвом Стефані Лейк (Stephanie Lake) із Університету Британської Колумбії. Для цього вони проаналізували дані про 24089 канадців, з яких у 420 було діагностовано ПТСР. Вчені простежили за зв'язком між споживанням каннабісу та розвитком депресії або суїцидальних думок внаслідок розладу, а як побічні змінні врахували демографічні показники, наявність інших психічних розладів, а також наркотичної чи алкогольної залежності.


 З'ясувалося, що серед учасників з ПТСР, які не споживали канабіс, депресія зустрічалася приблизно в сім разів частіше, а суїцидальні думки – приблизно вчетверо частіше. При цьому серед тих, хто споживав марихуану, зв'язку між ПТСР та наявністю депресії чи суїцидальних думок не спостерігалося.


 Дослідники дійшли попереднього висновку, що вживання канабісу може допомогти зменшити зв'язок між ПТСР та важкими депресивними епізодами та суїцидальними станами.


 За словами вчених, потреба в якісних експериментальних дослідженнях ефективності використання канабісу для лікування ПТСР зараз дуже висока, і згодом тільки зростатиме.



До списку