/ Кокосовий субстрат для гроувінгу та канабісу

Кокосовий субстрат для гроувінгу та канабісу

Тим, хто активно займається гроувінгом, напевно доводилося чути про таке нововведення, як кокосовий субстрат. Кокосове волокно з'явилося не так давно, але вже встигло завоювати пильну увагу багатьох досвідчених гроуверів. З волокном дуже просто і зручно працювати при культивуванні. Воно має високі позитивні показники при гідропонічному Грові: прискорення розвитку рослин, підвищення врожайносіт і т. ін.).


Що собою представляє кокосове волокно

Даний субстрат представляє собою кокосове лушпиння. Воно досить волокнисте за своєю структурою, але це НЕ заважає їй мати унікальні властивості. Особливо свою популярність кокосове волокно знайшло, Виступивши субстратом канабісу. Завдяки своїй дії, лушпиння стало впевнено витісняти торф - один з основних популярних компонентів для грунтосумішів.

Кокосовий субстрат для канабісу унікальний ще й тому, що може виступати не тільки в одному з компонентів грунтосумішів. Його використовують і як заміну основного грунту, і як субстрат. Волокно протистоїть злежуванню землі і дозволяє поліпшити аерацію в кілька разів. Та й питання про те, як зробити кокосовий субстрат, приємно радує простотою свого рішення. Досить взяти волокно (30%) і перліт (70%), змішати їх між собою і субстрат готовий.

kokosovoe-volokno.jpg


Переваги і вигода кокосового волокна

Кокосовий субстрат для конопель не просто так став користуватися підвищеним попитом серед користувачів. Це йому забезпечили його бездоганні переваги:
  • - Має схожі експлуатаційні характеристики з землею.
  • - Позитивно впливає на кореневу систему. Не дає "затопити" коріння, так як здатний утримувати вологу і корисні речовини, дозовано надаючи їх кореневій системі.
  • - Легкі волокна забезпечують більшу кількість поступаемого повітря до кореневої системи. Від цього регулярна заміна при Грові не потрібна.
  • - Кокосовий субстрат екологічно нешкідливий, чого не можна сказати про торф, який забруднює навколишнє середовище.
  • - Не сприяє розмноженню комах. Зберігає коріння від ушкоджень.
  • - Розвиток рослин відбувається аналогічно гідропонічній установці. Живильні речовини доставляються безпосередньо через воду.

Єдина проблема, з якою ви можете зіткнутися, це правильно підібраний і підготовлений рецепт грунту для марихуани, який з першого разу може вийти не у кожного.


Недоліки кокосового волокна

На жаль, у волокна є не тільки плюси, а й мінуси. Звичайно, вони не настільки суттєві, щоб відмовлятися від нього. Але при використанні подібного субстрату важливо враховувати кожну деталь:
  • - Так як у волокна немає поживних речовин, вам доведеться постійно підживлювати рослини мінеральними речовинами.
  • - Кокосовий субстрат для марихуани потребує Cal-Mag або будь-яке інше магнієве джерело. Протягом всього Грову використовувати його доведеться кілька разів.
  • - Перед використанням тверді брикети з волокном доведеться розмочувати. Іноді - відмивати від морських солей, яка становить небезпеку для рослин.

Ще один важливий момент з теорії. Якщо ви купуєте добриво для Грова, воно повинно призначатися безпосередньо для волокна. Або ж спеціально для гідропонічної установки


Як зробити кокосовий субстрат

Наведена нижче інструкція дозволить вам приготувати приблизно 35 л субстрату. Цього вам цілком може вистачити для заповнення 4 горщиків по 8 літрів і 4 склянок. Виходить, що рецепта вистачить для 4-х рослин.

Щоб приготувати кокосовий субстрат, вам знадобиться:
  1. - Кокосові брикети - 2 штуки по 650 гр;
  2. - Перліт - 1 л;
  3. - Відро - 20 л;
  4. - Тканинний горщик - 50 л.

Перш, ніж приступити до роботи, візьміть брусок мила і подряпайте його нігтями. Так ви вбережете їх від забивання кокосовим волокном. Після розмочити волокно, щоб змішати його з перлітом.

Для цього у ванній зберіть усе необхідне. Поставте тканинної горщик всередині відра. Його края повинні злегка виступати за краї відра. У горщик опустіть 1 брикет і залийте відро рівно до половини. В цю воду заздалегідь додайте Cal-Mag і простежте, щоб рН був відрегульований. Зачекайте 10 хвилин. Розмочене кокосове волокно не повинно мати твердих ділянок.


Після цього  тканинной горщик витягується з кокосом, а вода залишається у відрі. Дайте воді втекти з мішка і насипте в нього 0,5 перліту. Розмішайте отриману суміш до однорідної маси. Просушувати мішок не обов'язково.

Як зробити кокосовий субстрат


Правила Грову в кокосі

Цей процес аналогічний земляному. Головна відмінність полягає в тому, що вирощування на кокосовому субстраті потребує регулярних добрив з магнієм і кальцієм при кожному другому поливі. Не забувайте також перевіряти стан рН в прикореневій зоні. В іншому випадку кокосовий торф буде затримувати шкідливі для рослини солі і мінерали.

Кількість добавок яких треба добавляти ви можете прочитати на упаковці. Дотримуйтесь інструкцій перші два тижні поливу.  Тому з третього тижня поливу можете додавати третину або половину магнію і кальцію, зазначеного в інструкції.


Поетапний Гров в кокосовому волокні

Вибір субстрату для марихуани у вигляді кокосового волокна - дуже правильне рішення для отримання рясного врожаю. Але з огляду на його особливості, потрібно чітко вивчити і слідувати кожному етапу Грову на ньому.

Для проведення правильних процедур потрібно обов'язково мати:
  • - лампу (найкраще використовувати ДНаТ);
  • - горщик (ми рекомендуємо тканинний);
  • - одноразові стаканчики по 300-500 мл (в них будуть сходити проростки).

Після того, як ви приготуєте ідеальний грунт для марихуани, можете наповнити ним 2 горщика по 20 л, або 3 по 14 л, або 5 по 8 л. Повністю заповнювати ємності субстратом не потрібно.

Вибирайте обсяг горщиків, відштовхуючись від умов житла і бажаного врожаю: в невеликих горщиках виростуть невеликі рослини, в більших - більші.

Саме вирощування марихуани на кокосі передбачає наступні етапи:
  • - Пророщування насіння. Наповніть склянку волокном і на 1 см вглиб застроміть в неї насіння. Потім на 2-3 дні закрийте ділянку з насінням поліетиленом і поставте стаканчик в тепле місце без протягів.
  • - При появі рифленого листа, поливайте проростки водою з кальцієм і магнієм. Здійснюйте полив, поки п'ята частина води не витече через дренажні отвори.
  • - Догляд. Він передбачає надання рослинам достатньої кількості світла. Остерігайтеся перегріву. Зрозуміти, що листю "жарко", можна просто підставивши руку під лампу: якщо вам не буде піч, все в порядку. Добриво для гідропоніки застосовуйте відповідно до інструкції на упаковці, додавайте магній і кальцій. Те, як поливати кокосовий субстрат, буде залежати від швидкості висихання грунту - він повинен висихати не більше, ніж на 2-3 см.
  • - Пересадка. Займіться нею, коли у рослин з'явиться не менше 3-х пар листків. Зробити це легко - відокремте грунт від стінок склянки (використовуйте ніж), вийміть кокосовий субстрат з рослиною, не смикаючи його за стебло,  вставте в ямку і полийте.
  • - Вегетативна фаза. Триває, поки рослина не досягне половини очікуваного зростання. Актуально для фотоперіодичних рослин. У автоцветів ця фаза завершується на 3-му тижні розвитку.
  • - Підвищення продуктивності зростання. Зайнятися цим слід через 2-3 дні після пересадки. Якщо у вас автоцвети, не варто їх різати через їх нетривалий життєвий цикл. Якщо при вегетації ваші листя пожовкло, це означає, що кокосовий субстрат не надає їм достатньої кількості азоту. Тому збільште дозу добрив. Для фотоперіодичних рослин після періоду вегетації переведіть режим освітлення на 12-годинний.
  • - З вегетативного періоду до Харвесту догляд за каннабісом практично аналогічний. Різниця буде лише в використовуваних добривах - зменшуйте кількість азоту і акцентуйте увагу на фосфорі. Уникайте вологого повітря - він може призвести до гниття.
  • - Кокосовий субстрат перестане сприяти зростанню конопель через 5-7 тижнів після її висадки. Тому що саме в цей період кущі дозріють і ви зможете зібрати свій врожай.

Як ви бачите, вибір субстрату для марихуани очевидний. Якщо ви хочете отримати плідні кущі і зібрати якісний врожай - кокосове волокно кращий варіант з існуючих сьогодні.


Статті по темі:

Поради Гроверу початківцю
Буферизація кокосового субстрату UGro
Чому насіння конопель не проростає?
Поширені захворювання конопель в аутдорі



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше