/ Країни світу, в яких легалізували або декриміналізували марихуану

Країни світу, в яких легалізували або декриміналізували марихуану

21.05.2019

Країни світу, в яких легалізували або декриміналізували марихуану


Легалізація марихуани в Україні – питання дискусійне. Міркування про плюси і мінуси цього процесу все ще актуальні не тільки в нашій країні, але і в світі. У дискусіях враховується досвід країн, де «легалайз» або декриміналізація – справа вирішена. Важливо пам'ятати, що нерідко навіть в цих країнах «медична» та «рекреаційна» марихуана має різний статус: перша легалізована, а друга – декриміналізована (Аргентина, Австралія, Чилі тощо) або легалізовані обидві (Канада, деякі штати Америки). І ще не варто забувати про те, що легалайз може бути повним або обмеженим (наприклад, в Грузії легально зберігати і вживати, а от торгувати – ні. Згадаймо про плюси легалізації і перерахуємо країни, де легалізована трава в 2019.



Чому заборони не працюють


Легалізація марихуани в Грузії викликала дискусії серед прихильників і супротивників легалізації і в Україні. Українці уважно спостерігають за досвідом Грузії, вивчають «за» і «проти» «легалайзу». Що, якщо і нам вчинити за прикладом грузин?
Легалізація марихуани в нашій країні неможлива без консенсусу з цього питання більшої частини суспільства. Ми робимо багато для того, щоб канабіс перестали демонізувати і прирівнювати до опіатів, наприклад, пишемо матеріали з використанням наукових статей – про те, як «траву» використовують у лікуванні ПТСР, як вона допомагає при трансплантації органів (парадоксальним чином, навіть у країнах з лигалайзом пацієнту відмовлять трансплантації, якщо з'ясується, що він вживав марихуану), в чому її користь як рекреаційного кошти. Тим не менш, на загальносвітовому рівні все ще вистачає міфів про каннабисе і заперечень проти його узаконення.




При цьому заборона не працює, і ось чому:
  1. Перший заборона в Штатах стався в 1937 році. До цього майже ніхто не чув про марихуану, зате сьогодні, навіть в Штатах, де вона заборонена, понад 118 млн американців визнають, що вживали, а четверо з п'яти старшокласників розповідають, що її легко дістати (за результатами дослідження «Моніторинг майбутнього». Заборона не працює, і криміналізація – витрачені даремно ресурсів держави.
  2. При цьому податки з продажу канабісу, виведених з тіньової сфери, приносять гроші в казну.
  3. Ганяючись за «злочинцями», які вживають, зберігають або продають марихуану, поліція менше уваги приділяє реальним злочинів. Звернемося до досвіду Америки: арештів і обвинувачень «за траву» там більше, ніж за злочини, пов'язані з насильством.
  4. Обвинувачення і засудження, пов'язане з марихуаною, може зруйнувати життя людини, життя якого трава – це єдиний «злочин».
  5. Легалізація марихуани не впливає на її вживання підлітками (для яких її вживання так само заборонено) – про це свідчить досвід Штатів: ні в одному штаті, де легалізована марихуана для дорослих, не спостерігалося загального збільшення показників її вживання підлітками за межами довірчого інтервалу. Більш того, ряд досліджень вказує на незначне зниження в межах довірчих інтервалів.
  6. За вживання канабісу карають вибірково: як правило, люди з вищих соціальних верств можуть зберігати і вживати і навіть поширювати практично безкарно. Американські дослідники також вказують, що в штатах, де канабіс заборонений, чорні мають більш високий ризик бути судимими (в три рази), а також отримати більш суворе покарання, ніж білі (при інших рівних умовах – вживання, зберігання, торгівля).
  7. Заборона на марихуану породжує злочинність і насильство. Тут працює той же принцип, що й у випадку заборони на алкоголь: прибутковий ринок йде в тінь, покупці і продавці не захищені, що неминуче виникають спори не можуть бути вирішені на законних підставах.
  8. Легалізація дозволяє регулювати і контролювати виробництво і ринок. Незаконні продавці діють там, де самі вважають за потрібне, і саме це дозволяє їм продавати марихуану неповнолітнім. Заборона «гарантує», що рослини можуть вирощуватися з застосуванням токсичних добрив, а готове речовина не буде перевірено на чистоту (наявність пестицидів, цвілі і грибків), ефективність, зміст ТГК і КБД.
  9. Заборона шкодить навколишньому середовищу. Цей пункт пов'язаний з попереднім: незаконні виробники марихуани використовують пестициди, некоректно утилізують небезпечні відходи, що забруднюють навколишнє середовище. Регульовані підприємства контролюються, перевіряються на відповідність умов вирощування і готового продукту екологічним стандартам.
  10. Марихуана безпечніше алкоголю. Про це є чимало досліджень: марихуана менш токсична, не викликає хімічної залежності, з меншою ймовірністю сприяє появі медичних проблем у вживають. Вона соціально безпечніше: уживши людина не агресивний, не схильний до порушення громадського порядку та скоєння злочинів.

Статистика смертей від алкогольного отруєння, а також злочинів, викликаних алкоголем (наприклад, побутових вбивств) вражаюча. При цьому смертей від вживання марихуани – нуль за всю історію її вживання. Фактично, немає жодної підтвердженої смерті від вживання канабісу.


Країни, в яких легалізована марихуана


Скільки країн легалізувало марихуану? На це питання складно дати однозначну відповідь з-за різних статусів медичного та рекреаційного канабісу, різниці між легалізацією та декриміналізацією, а також конкретних умов легалізації (легального вживання, зберігання, розповсюдження). Тим не менш, ми можемо розглянути досвід країн, в яких зі статусом марихуани справи йдуть краще, ніж в нашій.
Країни, в яких легалізовано куріння марихуани і медичне використання в 2019, – не тільки європейські. Серед них є і ряд країн (наприклад, Камбоджа або Таїланд), де формально вживати не можна, але на практиці це не буде покарання.

Ось в яких країнах легалізована трава в 2019:
  • Австралія

Вживання в рекреаційних цілях декриміналізовано на ряді територій, медична марихуана легальна на федеральному і регіональному рівнях. Вимоги до якості варіюються від регіону до регіону.
  • Австрія
У 2016 році декриміналізовано володіння для персонального використання. Для медичного використання можна ліки, що містять канабіс.
  • Антигуа і Барбуда
Острівна держава в Карибському морі, де декриміналізовано рекреаційне вживання і зберігання, але заборонено медичне використання.
  • Аргентина
Рекреаційна декриміналізована, медична – легалізована.
  • Бельгія
Декриміналізовано вирощування і володіння (до 3 грам). Можна ліки, що містять канабіс.
  • Беліз
Декриміналізовано зберігання і вживання приватними особами (до 10 грам), медичне вживання заборонено.
  • Бермудські острови
Декриміналізовано рекреаційне вживання (до 7 грам), медична марихуана легальна.
  • Болівія
Країна, де нелегальний медичний канабіс, зате для вживання в приватних цілях дозволено зберігати цілих 50 грам.
  • Бразилія
Можна зберігати «малі кількості» для особистого вживання, але в ряді випадків володіння може спричинити за собою громадські роботи і просвітництво про наслідки вживання наркотиків. Вирощування, зберігання, продаж і транспортування кількостей, більших, ніж потрібно для особистого використання, – незаконний обіг наркотиків, що кримінальне покарання. Допустиме використання в медичних цілях.
  • Вануату
Легальна медична марихуана.
  • Великобританія
Рекреаційне використання заборонено. Медичне – дозволено у випадках тяжкої нудоти, викликаної хіміотерапією або розсіяним склерозом, при наявності рецепту від лікаря.
  • Німеччина
Медична марихуана легальна, для побутового використання можна «невеликі кількості».
  • Греція
Легальна медична марихуана.

  • Данія
Легально медичне використання в рамках чотирирічної експериментальної програми, яка стартувала в 2018.
  • Єгипет
Вся марихуана нелегальна, але на практиці – не карається.
  • Індія
Загалом нелегальна, але дозволено побутове використання при приготуванні бханг.
  • Іспанія
Дозволено використання і зберігання в приватному порядку, за публічне вживання – штраф до 30000 євро. Можна вирощувати в приватних приміщеннях, включаючи «соціальні клуби канабісу»
  • Ізраїль
Використання в рекреаційних цілях декриміналізовано, медична марихуана легальна.
  • Італія
Рекреаційна марихуана декриміналізована, дозволена для використання релігійного. Медична – легальна.
  • Камбоджа
Фактично, рекреаційне вживання тут нелегально, але на практиці майже ніколи не карається.
  • Канада
Країна, де повністю легальні і рекреаційний, і медичний канабіс.
  • Кіпр
Легальна медична марихуана.
  • Колумбія
Можна зберігати 22 грами або вирощувати 20 кущів для персонального використання. Медична марихуана – легальна.
  • Коста-Ріка
Декриміналізовано рекреаційне використання.
  • Люксембург
Медична – легальна, рекреаційна – декриміналізована.
  • Мальта
Декриміналізована рекреаційна марихуана (до 3,5 грам), медична – легальна.
  • Мексика
Декриміналізована для персонального використання. Медичне використання – з обмеженнями за рівнем вмісту ТГК.
  • Молдова
Рекреаційне використання дозволено (декриміналізовано), медичне – ні.
  • Непал
Легально під час Махашиваратри.
  • Нідерланди
Медичне використання легально. Всупереч поширеній думці, використання в рекреаційних цілях – не легалізовано, а декриміналізовано (до 5 грам і 5 рослин), також допускається продаж і споживання в ліцензованих кава-шопах.
  • Нова Зеландія
Легальна тільки медична марихуана.
  • Норвегія
Йде процес декриміналізації рекреаційної марихуани, медична легальна.
  • Парагвай
Декриміналізована (до 10 грам).
  • Перу
Декриміналізована рекреаційна марихуана, легальна – медична.
  • Польща
Можна «малі кількості» для повсякденного використання, медична марихуана повністю легальна.
  • Португалія
Декриміналізовано до 25 грам трави або 5 – гашишу, легальна медична марихуана.
  • Румунія
Можна ліки з вмістом канабісу.
  • Сан Марино
Легальний медичний канабіс.
  • Словенія
Декриміналізована марихуана для повсякденного використання, також можна ліки з її участю.
  • Північна Македонія
Легальна тільки медична марихуана.
  • США
Рекреаційне використання легально (різні ступені обмежень) в 10 штатах і на 2 територіях, і декриміналізовано ще в 15 штатах і на одній території. На федеральному рівні – нелегальна. Медичне використання дозволено в 33 штатах і на чотирьох територіях, але заборонено на федеральному рівні.
  • Таїланд
Рекреаційне використання нелегально, але на практиці часто не карається. Легальна медична марихуана.
  • Туреччина
Можна ліки на основі канабісу.
  • Уругвай
Рекреаційне використання повністю легально, проте заборонено продаж іноземцям. Медична марихуана – легальна.
  • Філіппіни
Рекреаційне використання нелегально, медичне – зі спеціальним дозволом.
  • Фінляндія
Рекреаційне використання нелегально, але на практиці – не карається. Медична марихуана легалізована (при наявності ліцензії).
  • Франція
Можна канабіс-містять препарати.
  • Хорватія
Декриміналізовано рекреаційне використання, легалізовано медичне.
  • Чилі
Легально можна володіти і вирощувати. Повністю легальна медична марихуана.
  • Чехія
Легально можна ростити до 5 кущів або зберігати до 10 грам. Медичне використання дозволено.
  • Шрі-Ланка
Легальна тільки медична марихуана.
  • Швейцарія
Декриміналізовано повсякденне використання, легалізовано – медичне.

  • Еквадор
До 10 грам і тільки для особистого використання.
  • Естонія
Декриміналізовано приватне використання, медичне – зі спеціальним дозволом.
  • Південна Африка
Легальні вирощування і вживання, а не продаж. Медичне використання легально, але не існує поки мереж для розповсюдження марихуани.
  • Південна Корея
Рекреаційне використання заборонено медичне – дозволено, з певними обмеженнями.
  • Ямайка
Можна мати до п'яти кущів і до двох унцій марихуани. Медичне використання легально.

В Україні нелегально і рекреаційне, і медичне використання канабісу. 

Читайте також:

Доставка високоякісних канабіноїдів через кращого посередника на землі - воду 

Вироби з конопель

Weed-and-wine, культура вживання

Канабіс - натуральний засіб проти полікістозу?



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше