/ Поради Гроверу: як виростити канабіс на гідропоніці

Поради Гроверу: як виростити канабіс на гідропоніці

Поради Гроверу: як виростити канабіс на гідропоніці

Як росте гідропоніка і типи гідропонних систем, як вирощувати гідропоніку в домашніх умовах, як приготувати розчин для гідропоніки - ці та інші важливі для гровера початківця питання ми вже торкалися в інших статтях. Тепер перейдемо до найцікавішого - як виростити марихуану на гідропоніці в домашніх умовах.

Навіщо вирощувати канабіс на гідропоніці


Як довго росте рослина в гідропоніці і чим цей метод краще інших? Нагадаємо, чому гровери застосовують різні гідропонні технології. Отже, переваги гідропоніки наступні:
  • росте швидше, в порівнянні з грунтовим методом;
  • дає багатий врожай (шишки більші і потужніші);
  • не схильні до захворювань, викликаним грунтовими грибами або паразитами;
  • дозволяє використовувати субстрат повторно;
  • не потребує ретельного моніторингу Ph грунту;
  • дає можливість точно розрахувати необхідні поживні речовини;
  • дозволяє вирощувати гарний врожай навіть якщо дуже мало місця.


Як виростити марихуану на гідропоніці: субстрати


Поговоримо про субстрати. Мінеральна вата як субстрат для гідропоніки - не єдиний можливий варіант. Кокосове волокно, керамзит, перліт (агроперліт), вермикуліт - популярні субстрати. Але який з них краще? Пропонуємо порівняльну таблицю, де кожен наповнювач оцінений за п'ятибальною шкалою за п'ятьма параметрами:



Попередня 

підготовка

   Повторне

використання

  Імовірність

 виникнення

 захворювань 

Вологоємність 

       Сумісність

з різними гідропонними 

       системами

Мінеральна вата

5

5

5

4

5

Керамзит

3

3

3

3

4

Перліт

5

4

4

4

3

Вермикуліт

5

3

5

4

4

Кокосове волокно

5

5

5

5

5


Як бачимо, перемагає кокосове волокно, мінеральна вата лише трохи поступається йому за показником вологоємністі. Що стосується керамзиту, перліту і вермикуліту, - ці наповнювачі, як правило, використовуються в поєднанні з іншими субстратами, наприклад, з кокосовим. Кокосовий субстрат - нейтральний, сумісний з різними типами гідропонних систем, поставляється в брикетах. Кокос підходить і для вирощування на відкритому грунті (його змішують із землею і використовують в якості мульчі). Його переваги як субстрату: легкий, гарна аерація, не містить паразитів і грибів, не пліснявіє, можна використовувати багато разів (після промивання).
Мінвата як субстрат для гідропоніки відомий з 1969 року, вперше була використана в такій якості в Данії. Вона складається з базальту, вапняку і коксу, але нейтральна (тобто, не містить в собі поживних речовин, має pH 7,5-8,5) і стерильна. Мінеральний субстрат не накопичує в собі поживні речовини, просто утримує рослину.
Вирощування на кокосовому субстраті - спосіб отримати здорові рослини «органічним» способом без зайвих зусиль. Деякі садівники і гровери практикують змішування кокогрунта з землею - наприклад, в аутдорі: так можна поліпшити якості природного грунту, навіть глинистого, збагатити його і підвищити аерацію.




Як виростити марихуану на гідропоніці: поради


Принцип «один грам профілактичного засібу дорівнює кілограму ліків» працює, якщо мова йде про гроувінг. Увага до деталей - ключовий принцип того, як ростити марихуану на гідропоніці; воно дозволить отримати максимальний врожай при мінімумі зусиль.
Тип гідропонній установки залежить від особливостей вашого простору і наявних ресурсів і, звичайно, від потреб конкретного сорту канабісу, який будете вирощувати.
Також існують універсальні поради, як правильно ростити на гідропоніці в дома.
  1. Слідкуйте за чистотою. Використовуйте тільки стерилізовані піддони, контейнери, каністри. Якщо ви можете дозволити собі купити нове обладнання для гровінгу - зробіть це. Врахуйте, що навіть нове обладнання з часом потребує обробки, щоб мінімізувати ризик поширення патогенів, що викликають гниття коренів. Придбайте ізопропіловий спирт і перекис водню для дезінфекції обладнання і рук.
  2. Переконайтеся, що використовуєте чисту воду з нейтральною кислотністю (pH 6-7). Підійде і дистильована вода.
  3. Слідкуйте за температурою води в гідропонній системі (18-20 C). Це потрібно для гарної абсорбції нутрієнтів і для запобігання накопичення водоростей. Температура повітря, однак, може бути і вище (24-25 С).
  4. Підтримуйте правильний рівень вологості. Рослини канабісу розвиваються при різних рівнях вологості, в залежності від стадії зростання. Юним рослинам канабісу потрібен рівень вологості 60-70 відсотків. На стадії цвітіння вологість необхідно знизити до 40 відсотків. Цього можна домогтися, застосовуючи зволожувач і осушувач повітря.
  5. Досягніть правильного освітлення. Різні типи фітоламп (ДНаТ, LED, ЕЗЛ) підходять для різних стадій зростання, розмірів гроубоксу і т.д. 
  6. Підтримуйте вентиляцію в гроубоксі або кімнаті, стежте за потоками повітря. Вентиляція важлива для здоров'я рослин, повітрообмін дуже впливає на температуру у гроубоксі .
  7. Розберіться з тим, що таке кислотність води і готовий живильний розчин. Це не складно, але критично важливо для рослин. Якщо кислотність води для розчину вище або нижче правильної, врожай може загинути. Для гідропонного канабісу pH - близько 6.
  8. Розберіться з електропровідністю (electrical conductivity, EC) живильного розчину. Вона залежить від кількості розчинених у живильному розчині твердих речовин (total dissolved solids, TDS). Рівень ЄС показує ступінь насиченості живильного розчину. Якщо ЄС занадто низький, рослини не будуть отримувати достатньо поживних речовин, якщо ж високий - є ризик погубити ваші рослини через перенасичення мікроелементами. Перевіряйте ЄС часто. Чим ближче показники до оптимальних, тим вище ймовірність отримання гарного врожаю. Розчин для гідропоніки також слід міняти в залежності від стадії зростання канабісу.
  9. Користуйтеся насінням канабісу тільки з надійних джерел. Якщо насіння погані, не допоможуть ні правильне освітлення, ні коректна кислотність води, ні кращі поживні розчини.
  10. Ведіть записи про значущі показники: кислотність, електропровідність, склад розчину, вентиляція, світло, періодичність занурення коренів в розчин і т.ін ...
Гроверу початківцю простіше виправити помилки, відстежуючи їх в записах.


Читайте також:

Поширені захворювання конопель в аутдорі 

Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина I

Найкращі лампи для гроубоксів

Поради Гроверу початківцю



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше