/ Як правильно організувати освітлення для конопель

Як правильно організувати освітлення для конопель

Фітолампи - це спеціалізовані лампи для рослин. Найпопулярніші і сучасні фітолампи - світлодіодні - мають ряд переваг: майже не нагріваються, не впливають на температуру в гроубоксі, не вимагають пускорегулюючої апаратури, швидко включаються, довго служать. Проте, у інших ламп для рослинництва - натрієвих газорозрядних (ДНаТ і ДНаЗ), люмінесцентних - є ряд переваг. Лампи для Індору, гроубоксу, світловий режим ламп та інші важливі питання - розглянемо в цій статті.

освещение для конопли

Які лампи вибрати в Індорі

Лампи для марихуани та інших рослин (інакше кажучи, фітолампи) відрізняються від звичайного побутового освітлення:

  • врахована колірна температура (різні лампи призначені для різних стадій зростання),
  • можна вибрати тип лампи в залежності від розміру приміщення або гроубоксу, ціни, потреб гровера і т.iн..

При виборі типу лампи в Індорі потрібно орієнтуватися на площу, яку необхідно висвітлити. Три основних типи: ЕЗЛ (люмінісцентні), ДНаТ (натрієві) і LED (світлодіодні) потрібні Гроверу в залежності від того, яку площу потрібно висвітлити.

При вирощуванні в Індорі на великих площах (теплиці, великі кімнати і т.д.) гарний ефект мають натрієві газорозрядні лампи. Вони сильно нагріваються і вимагають додаткову пускорегулюючі апаратуру (баласти для ламп - дроселі, ІЗП - імпульсно-запалюючий пристрій), а також якісну систему охолодження і вентиляції, конденсатор.

Натрієві газорозрядні лампи (ДНаТ) вважаються стандартними для гроувінгу. Але важливо враховувати, що вони краще підходять для освітлення великих площ: можуть пересушити рослини в гроубоксі.

Люмінесцентні (ЕЗЛ) лампи розраховані на невеликі площі: від 0,36 кв.м.


Світлодіодні (LED) лампи - сучасні і екологічні. Кращі фітолампи - світлодіодні:

  • не нагріваються,

  • працюють без пускорегулювальної апаратури;
  • довго служать;
  • широкий вибір колірної температури;
  • підійдуть для освітлення будь-яких площ.

Нижче - таблиця, орієнтуючись по якій, можна вибрати світло для різних площ в Індорі.

Площа

LED

ДНАТ

ЭЗЛ

30х30 см (0,09 кв.м)

50 Ватт

70 Ватт

100 Ватт

40х40 см (0,16 кв.м)

70 Ватт

100 Ватт

150 Ватт

50х50 см (0,25 кв.м)

115 Ватт

150 Ватт

250 Ватт

60х60 см (0,36 кв.м)

180 Ватт

250 Ватт

400 Ватт

90х90 см (0,8 кв.м)

360 Ватт

400 Ватт

-------------

110х110 см (1,2 кв.м)

530 Ватт

600 Ватт

-------------

130х130 см (1,7 кв.м)

750 Ватт

1000 Ватт

-------------



Які лампи вибрати для гроубоксу

Вибираючи лампу, відштовхуйтесь від площі гроубоксу: на великих площах (від 0,8 кв.м) неефективні ЕЗЛ-лампи, а найкраще працюють натрієві і світлодіодні. Якщо площа гроубокса маленька (0,35 кв.м та нижче) - добре підійдуть ЕЗЛ-лампи, недорогі і прості в експлуатації. Враховуйте, однак, що при використанні люмінесцентних ламп в гроубоксі потрібна гарна вентиляція та охолодження.

Натрієві лампи можна використовувати як на маленьких, так і на великих площах. ДНаТ лампи потребують баласту, а вони недешеві. Однак з баластом працювати зручніше: в розділі Growpro "баласти для ламп" представлений, наприклад, Епра SolisTek MATRIX SE / DE 1000W:

  • з дисплеєм,

  • таймером,
  • настройками світлового режиму (сам дисплей - зеленого кольору, не впливає на світловий режим в гроубоксі),
  • настройками ватності (від 600w до 1100w),
  • робить 8 різних перевірок під час запуску, для захисту від перенапруги і перевірки ламп,
  • працює на більш високій частоті, ніж звичайні баласти (подають імпульс близько 80000 раз в секунду, а старі ЕПРА -50-60 раз в секунду),
  • можна докупити пульт управління.

Лампи ДНаЗ - натрієві дзеркальні високого тиску - схожі на звичайні, але з внутрішнім бічним дзеркальним напиленням. Така лампа:

  • не втрачає відображаючих властивостей, 

  • не вимагає застосування захисних стекол,
  • не боїться води,
  • добре працює в умовах водяного туману,
  • дає можливість направляти потік світла,
  • підвищує освітленість за рахунок дзеркального покриття при відсутності захисного скла,
  • дає значне зниження встановленої потужності при збереженній освітленості.

Світлодіодні (LED) лампи - сучасний і технологічний вибір для гроубоксів. У Growpro великий вибір світлодіодних:

  • світильників різних конфігурацій,

  • комплектів ламп для конопель,
  • фітолент.


Ці світильники дорожче, але зате довше прослужать Гроверу, а також не впливають на мікроклімат в гроубоксі, що не пересушують і не обпалюють рослини, споживають мало електроенергії



Світловий режим ламп

Світло для конопель дуже важливе, під його впливом відбуваються життєво-важливі процеси в рослинах, головний з яких - фотосинтез: поява значущих для рослини органічних речовин на світлі, за допомогою хлорофілів і каротиноїдів. Хлорофіли і каротиноїди - фотосинтетичні пігменти, перетворюють енергію через поглинання синіх і червоних світлових хвиль. Процеси (не тільки фотосинтез, але і цвітіння, ріст, плодоношення) проходять активніше, якщо рослина краще освітлена, причому дуже важливий саме спектр світла:

  • Синій спектр - пророщування насіння і їх висадка, стадія вегетації, стимулює поділ клітин і збільшення зеленої маси.

  • Червоний спектр - стимулювання цвітіння і плодоношення (швидкість дозрівання, набір шішечной маси), розвиток коренів.
  • Зелений спектр - розвиток листя і стебел, корисний при близькій посадці рослин і високої кущуватості.
  • Білий світ - досвічування рослин, вирощування в умовах повної відсутності денного світла.

Спектр лампи інакше називають колірною температурою (ще її називають спектрофотометричною або колорометричною температурою), вимірюється в Кельвінах (К). Ці позначення гровер бачить, вибираючи лампи на сайті з фітоосвітленням. Для марихуани життєво необхідні лампи:

  • 6400К (синій колір),
  • 2700К (червоний колір).

Варто також враховувати потужність світлового потоку (вимірюється в люменах, Lm).

У магазині для гровера Growpro є LED, ЕЗЛ, ДНаТ, ДНаЗ лампи різної колірної температури і потужності світлового потоку, в залежності від потреб рослин і потреб гровера.

световой спектр




Читайте також:

Чому насіння конопель не проростає? 

Листя конопель жовтіють - що робити?

Найкращі лампи для гроубоксів

Хайпоніка - інноваційний метод гідропоніки




До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше