/ Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина II

Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина II

Як правильно вирощувати гідропоніку

Ми розібралися з тим, як виростити гідропоніку, які рослини можна вирощувати цим методом, розглянули типи гідропонних систем: аеро-гідропонну і аеропоніку, систему глибоководної культури, техніку живильного шару, гнотову систему, систему періодичного затоплення. Тепер важливо зрозуміти, як зробити гідропоніку самому  доступним методом для недосвідченого гровера в домашніх умовах.

гидропоника дома

Гідропоніка: як виростити самостійно і навіщо це робити

Гідропоніка: як зробити самому, чи варто возитися з розчином і гідропонними системами, спеціальними горщиками, вибирати субстрати, або краще використовувати звичний метод вирощування в землі - ось питання  гровера початківця. Очевидно,  що і при «звичайному вирощуванні» є проблеми і питання: як досвічувати, ніж підгодовувати, коли пересаджувати і т.д. Як «звичайне» так і гідропонне вирощування, неможливо без розуміння технології. І зрозуміти, як правильно вирощувати гідропоніку, не складніше, ніж розібратися з азами вирощування в ґрунті.

Плюси гідропонного гроувінгу:

  1. висока врожайність, адже поживні речовини для рослин надходять в строгому дозуванні і саме тоді, коли потрібно;
  2. корінню вистачає кисню і рідини, що складно контролювати при грунтовому методі;
  3. простіше контролювати полив;
  4. немає проблем з ґрунтовими шкідниками і хворобами;
  5. проста пересадка: не травмуються коріння;
  6. економія на ґрунтах: субстрат можна використовувати багаторазово;
  7. економія на воді і поживних розчинах: 50 літрів розчину вистачає на 50 рослин на рік;
  8. екологічність: рослина не накопичує шкідливі речовини, присутні в грунті;
  9. чистота і відсутність запахів.

домашнии системы гидропоники

Як вирощувати гідропоніку в домашніх умовах

У мережі є доступні матеріали про те, як виростити гідропоніку - з фото і відео. У деяких з них написано, що всі методи гідропонного вирощування - періодичне затоплення, аеропоніка і аерогідропоніка, гнотова і глибоководні системи, техніку живильного шару і т.д. - можна адаптувати для домашніх умов. Наприклад, техніку періодичного затоплення застосовують, використовуючи дві ємності, з'єднані шлангом. Одна з ємностей - резервуар з водою, в другій - рослини в спеціальному нейтральному субстраті і / або перліті. Переміщаючи ємність з водою вище, гровер дозволяє живильному розчину проникнути в ємність, де ростуть рослини. Прибираючи її нижче, гровер робить так, щоб живильна рідина стікала назад в резервуар.

Гідропоніка в дома: як зробити ще простіше? Досвідчені домашні Рослинники для першого досвіду з гідропонікою рекомендують гідропоти - два горщика, менший з яких вставлений в більший. Внутрішній горщик наповнений субстратом, в який поміщено рослину, і має безліч отворів. Обидва горщика зроблені з матеріалу, який не вступає в реакцію з живильним розчином; зовнішній горщик непрозорий (під впливом сонячних променів рідина може зацвісти). Рослину закріплено у внутрішньому горщику за допомогою субстрату (наприклад, кокосової койри) і гранул (наприклад, агроперліту або вермикуліту). Рівень живильного розчину в зовнішній ємності регулюється за допомогою спеціальної трубки з поплавком. На поплавці - три позначки: «мінімум», «максимум», «оптимум». На «максимумі» розчин покриває коріння повністю, не залишаючи місця для повітря, що при тривалому використанні може привести до загибелі рослини, тому краще не перевищувати позначку «оптимум».


Варіант для першої гідропонної установки.


  Як посадити гідропоніку в гідропоти:
  1. знадобляться два горщика - внутрішній і зовнішній, з пластика, гліни або іншого інертного матеріалу;
  2. відстань між дном внутрішнього і зовнішнього - 6-10 см;
  3. якщо внутрішній горщик пластиковий, в ньому легко виконати необхідні отвори за допомогою нагрітого ножа: на дні і стінках, 1 см в діаметрі;
  4. живильний розчин слід наливати так, щоб він закривав внутрішній горщик на ¼ його розміру (краще використовувати вимірювач рівня води з поплавком);
  5. кращий наповнювач для гідропотів - гранульовані матеріали, їх суміш з інертним субстратом (наприклад, з кокосом). Важливо: наповнювач потрібно промити і стерилізувати;
  6. рослини висаджують в субстрат і поміщають в зовнішній горщик, заповнений водою;
  7. коріння промити слабким розчином марганцівки, підгнилі і відмерлі - відрізати;
  8. змінювати воду на спеціальний живильний розчин можна через тиждень;
  9. коли коріння проникають назовні через отвори внутрішнього горщика, рівень живильного розчину знижують для кращої оксигенації.

Окреме питання - як самому зробити живильний розчин для гідропоніки. Рецепт, доступний для початківців, - розвести у воді готовий концентрат, який продається в магазині для гроуверів. Однак існує безліч рецептів живильних розчинів, які можна приготувати самостійно: по Кнопу, Герріка, Еллісу, літні і зимові. Про те, як зробити розчин для гідропоніки в дома, - в наступній статті.


гидропонные системы



Статті по темі:

Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина I
Коноплі та осіннє похолодання. Як зберегти врожай від холоду
Чому насіння конопель не проростає? 
Клонування рослин



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше