/ Харвест>сушіння>пролікування

Харвест>сушіння>пролікування

15.12.2021


  Фінальний етап вирощування рослини найбільш хвилюючий для всіх гроверів. Ось він, довгоочікуваний урожай ще ніколи не був так близько, але перед смакуванням врожаю нас чекають найважливіші етапи вирощування: харвест, сушіння та проліковка.


  Підготовка до збирання врожаю.

  Найкращий момент для збирання врожаю визначається за мутністю тріхом на суцвітті. Вони повинні бути білими або бурштинового кольору (бурштиновий колір визначає седативність ефекту). За тиждень-два до харвесту рослину необхідно проливати чистою водою, краще дистилятом. Вода вимиє всі солі з кореневої зони рослини, що позначиться на смакових властивостях суцвіть, а також дасть рослині сигнал, що харчування закінчилося, і прискорить його дозрівання. Виробники добрив рекомендують використовувати засоби для промивання рослин: Flawless Finish, FlashClean. Вони використовуються для розщеплення складних солей та ефективного виведення їх з рослини та субстрату.


  Харвест

  Простерилізуйте спиртом свої інструменти (чи то скальпель, ножиці чи пилка) і, одягнувши рукавички, відокремте суцвіття від куща, попутно оглядаючи шишки на наявність цвілі. Зацвілий матеріал потрібно відокремити від здорових шишок і викинути. Після контакту з цвіллю обробіть антисептиком рукавички та інструменти. Це убезпечить ваш урожай від цвілі під час сушіння.


  Сушка

  Підготовка суцвіть до проліковки включає не тільки сушку, але і манікюринг. Манікюринг (триммінг) – процес відокремлення листя від суцвіття. Його можна проводити як на початку сушіння, так і після. Ножицями з тонкими лезами відокремте листя від квітів. Відманікюрені шишки сушаться швидше, а на смак м'які та приємні.


  Обов'язкові умови для сушіння:

1) Температура не більше 15-21 градуса

2) Вологість 45-55%

3) Відсутність світла


  Сушіння проводиться різними способами. Можна відокремити шишки від коли і сушити їх на спеціальних сітках, а можна сушити колу повністю, підвісивши їх верхівками вниз. Перший спосіб прискорює сушку на відміну від другого, але важливо стежити, щоб шишки не пересохли. Сушіння триває тиждень, і протягом тижня потрібно відстежувати стан шишок. Якщо гілка, до якої прикріплюються суцвіття, гнеться без хрускоту - значить потрібно продовжити сушіння. Невеликий хрускіт при згинанні свідчить про готовність шишок до пролікування, а якщо гілочка зовсім зламалася при згинанні, це означає що шишки пересохли. Пересохлі шишки рекомендую пролікувати за допомогою регулятора вологості Integra boost.


Пролікування

Якщо з попередніми етапами все було зрозуміло, тут можуть виникнути питання. Що це? Навіщо? Як правильно пролікувати? Чому не можна просто висушити сировину?

Почнемо по порядку.


  Пролікування - процес, під час якого волога рівномірно розподіляється по шишці, від стебла до країв (дозволить шишці бути сухою але при цьому пружною), хлорофіл розпадається на прості речовини (що покращує смак шишок), а каннабіноїди і терпени набувають своєї кінцевої форми ( запах та ефект). Для швидкого проліковування необхідно підтримувати певне середовище, яке прискорить хімічні процеси на етапі пролікування. Оптимальна вологість для проліковування 60-65%, а температура приблизно 25°C.


  Для наших цілей найкраще підходять скляні банки об'ємом не більше 2х літрів. Наповніть банки шишками на ⅔ від загального обсягу. Для контролю вологості можна помістити всередину банки гігрометр. Банки, заповнені шишками, потрібно сховати в темне місце і провітрювати 1-2 рази на день по 5-15 хвилин протягом 1-2 тижнів. Уважно стежте за станом шишок. Якщо банки покриваються конденсатом, конденсат необхідно витерти серветкою, а банку змінити на чисту. Таку банку потрібно провітрювати частіше. Якщо повітря з банки пахне аміаком - це ознака того, що в банці з’явилась пліснява. Змініть банку на чисту і провітрюйте її частіше та довше. Білий пух на шишках теж може говорити про наявність цвілі.Усю банку потрібно перебрати чистими руками, шишки в цвілі витягти (після цього обробіть руки антисептиком), здорові шишки помістіть у чисту банку.


  Якщо у вас немає можливості провітрювати банки кілька разів на день, тоді вам варто скористатися регулятором вологості Integra Boost 62%, він буде підтримувати необхідну вологість, це спростить процес пролікування, убезпечить шишки від розвитку цвілі і продовжить зберігання шишок.


  Коли вологість у банках стабілізується і банки перестануть "потіти", необхідно перемістити їх у холодильник на 2-3 тижні. Охолодження суцвіть позитивно позначиться на смаку та запаху. Провітрювати їх потрібно кілька разів на тиждень. Також часто оглядайте банки на наявність цвілі і вологи всередині. Банки з крапельками на внутрішніх стінках необхідно повернути з холодильника і продовжити проліковувати за кімнатної температури провітрюючи кожен день.


  Пролікована шишка не розсипається в руках, пружна, але при цьому без особливих труднощів подрібнюється ножицями або гріндером, дим стає приємнішим, не б'є горло на вдиху (!) Зникає запах сіна при курінні. Це і є ознака того, що пролікування вдалося! Для тривалого зберігання помістіть у банки регулятор вологості Integra Boost 62%, і сховайте їх у прохолодне темне місце. Так ви зможете зберегти досягнутий смак, аромат та текстуру на довгий час!





До списку