/ Конопляна реформа в Ізраїлі

Конопляна реформа в Ізраїлі

13.05.2021

Ізраїль легалізовує марихуану


У країни вже є досвід часткової декриміналізації коноплі, яку експериментально запровадили навесні 2017 року.  Тоді влада дозволила особисте вживання марихуани та її зберігання.  Крок був настільки вдалим, що наразі медична марихуана у країні має статус загальноприйнятної та широко доступна у національних аптеках країни.


Ізраїль з початку року вже почав офіційно експортувати терапевтичну продукцію на міжнародні ринки. Позитивні зрушення, які відбувся у країні, спонукають державу повністю легалізувати марихуану і врегулювати виробництво рекреаційних конопель і пов'язаної продукції впродовж наступних 9 місяців.


Держплан передбачає легалізацію за моделлю США.  При цьому, закон заборонятиме виробництво і поширення продуктів, які можуть бути потенційно привабливими для неповнолітніх споживачів, що означає відсутність будь-яких видів конопляних солодощів на полицях ізраїльських магазинів.


Попри те, що ринок конопель буде працювати на приватній основі, влада обіцяє суворо регулювати роздрібні ціни на ринку, з метою сприяння ефективній конкуренції легальної індустрії з підпільним ринком. Нарешті, домашня культивація конопель буде дозволена, однак, лише при отриманні належної ліцензії від урядових регуляторів. Коноплі можна буде вживати лише на території приватних помешкань, оскільки їх використання у громадських місцях продовжать карати штрафами.


Хоча Ізраїль не перша країна, яка планує провести повну легалізацію коноплі в найближчі роки (його обігнали Швейцарія і Люксембург), він, безумовно, планує реалізувати реформу швидше своїх суперників, обіцяючи дозволити вживання конопель вже зовсім скоро. Відповідно, не виключено, що досвід проведення реформи в Ізраїлі, стане наочним прикладом реалізації повної легалізації для країн Європи, а також для США, де федеральна влада лише нещодавно стала визнавати необхідність проведення розгорнутої, загальної конопляної реформи.


Варто зауважити, що Ізраїль, є найстарішим сучасним ринком легальної конопляних виробів. Також країна є історичним центром вивчення терапевтичних властивостей рослини. До того ж в Ізраїлі живе і працює відомий вчений Рафаель Мешулам, який у кінці 60-х років відкрив і описав ключові канабіноїди, ТГК і КБД.


Також країна є визнаним піонером у сфері застосування конопель у терапії психологічних недуг, а саме посттравматичних стресових розладів психіки.


Уряд країни остаточно перейшов на підтримку повної конопляної реформи. Наразі проти легалізації рекреаційної коноплі виступають хіба що деякі представники релігійних і консервативних партій, однак, вони знаходяться у меншості. Населення країни також цілком підтримує ініціативу влади, судячи з результатів останніх соціальних опитувань.

Джерело: hightimes.com



До списку