/ Хайпоніка - інноваційний метод гідропоніки

Хайпоніка - інноваційний метод гідропоніки

Хайпоніка - інноваційний метод гідропоніки

Хайпоніка - це вдосконалена гідропоніка. Врожаї з неї більше: наприклад, томатів з одного дерева збирають по 4000 шт. за сезон! При цьому гуру хайпонікі впевнені, що можна зібрати і в три рази більше, якщо задатися такою метою. При цьому плоди з «хайп-кущів» ще й крупніше звичайних. Чи можна використовувати хайпоніку у гровінгу?

Напевно, саме цим способом вирощують листові овочі, і існує навіть хайпонний шестиметрова цукрова тростина. Розберемося з тим, що таке хайпоніка і чим хайпоніка відрізняється від гідропоніки.

Хайпоніка: контролюємо не рослину, а навколишнє середовище

Суть методу можна описати так: «працюємо з навколишнім середовищем, а не з рослиною». Хайпоніка - інноваційний метод гідропоніки, але не такий вже і новий: він винайдений Шигео Нозавої (засновник компанії KYOWA) ще в 1970 році; вперше продемонстрований в 1985 році (на науково-технічній виставці, в рамках проекту з вирощування томатів). Класична гідропоніка, звичайно, набагато старше, вона придумана в давнину ( «плавучі острови», висячі сади Семіраміди, радянська зелена цибуля на підвіконні - це гідропоніка).

Нова революційна технологія вирощування без ґрунту відрізнялася від традиційних «безпідставних» методів. Вона створена на основі наукових досліджень, в результаті яких було вирішено стимулювати максимальний ріст кореневої системи, обмежено застосовувати традиційні для гідропоніки субстрати (тільки для закріплення стебла або не застосовувати взагалі), і «вилучати перешкоди для росту рослин». Про останній Шигео Нозава розповів, коли вперше зібрав з куща більше 12000 «хайпонних» томатів, даючи рослині тільки воду і добрива: «Єдине, що я зробив, - це видалив фактори, що перешкоджають росту рослин. Я просто сприяв їх повної самореалізації ». Так Шигео Нозава хотів подолати дефіцит продовольства і зробити овочі та фрукти якісними і дешевими.




Величезні томати, великі дині і багато іншого - все це не є продуктами генної інженерії, і навіть звичайної селекції. Надврожаю вдалося домогтися від найпростішого насіння. Вийшло це за допомогою добре відомої гідропонщікам системи крапельного поливу коренів з більш точним дозуванням поживних речовин. Коренева система у хайпонних рослин велика, за рахунок чого вони можуть поглинати набагато більше речовин, ніж рослини, вирощені грунтовим методом, або гідропонним із застосуванням субстратів. Рослини з такими коріннями здоровіші і міцніше:

  • потужні стеблі, листя;

  • великі плоди;
  • стійкі до шкідників і хвороб;
  • ростуть швидше;
  • раніше і рясніше плодоносять.

Технологія хайпонікі передбачає, що основна робота ведеться не з рослиною, а з навколишнім середовищем: температурою, вологістю, поливом і добривом - для того, щоб створити рослинам сприятливу і стабільне середовище для росту. Автори методу стверджують, що освоїти технологію неважко навіть людині без досвіду агронома або гровера.

Секрет величезних рослин - повітря, вода, точний розрахунок поживних речовин

Хайпонні рослини виглядають фантастично: величезні коріння, потужние стебло і велика крона. Плодоносна частина рослини закріплена на спеціальній «сітці» і розподілена по ній (чимось схоже на зелену огорожу або виноградну альтанку). Шигео Нозава називає хайпоніку методом вирощування за допомогою повітря і води.

Хайпонна установка - це підвид гідропонного DFT-методу (Deep Flow Technique, «техніка глибинного потоку», одна з різновидів «техніки живильного шару»). Живильна рідина надходить зверху і тече по жолобу, який заповнюється розчином, що омиває коріння рослин. У класичного DFT-методу є істотний недолік, який вдалося подолати в хайпониці - рослини отримують різну кількість кисню (рослини, які знаходяться на початку потоку, харчуються краще, ніж ті, які знаходяться в кінці). Також в класичній «глибинній» техніці система циркуляції розчину замкнута, що призводить до передчасного вимивання з нього швидко поглинаючих елементів (наприклад, калію). В інноваційній системі ця проблема вирішена, поживні елементи дозуються більш точно за допомогою комп'ютерних систем. Навіть розрахунок складу живильного розчину розраховується індивідуально, в залежності від потреб конкретної рослини. Жолоб, по якому тече розчин, відкритий, що дозволяє кисню безперешкодно надходити до коріння.




Хайпоніку можна ростити як при природному світлі, так і при штучному освітленні (з використанням фітоламп потрібного спектру). Врожай можна збирати вже через 40 днів. «Плодоносна частина» встановлюється на висоті, зручній для садівників.

Існує два види хайпонікі:

  1.      Горизонтальна - «крона» зростає вшир, врожай більше, рослини тим якісніше, чим ближче до стовбура;

  2.      Вертикальна - рослини ростуть у висоту, плоди однакового розміру, площа «крони» невелика, що дозволяє використовувати простір раціонально.

Зараз немає інформації про вирощування канабісу методом хайпонікі. Можливо, це пов'язано з тим, що в Японії не прийнято ростити медичну марихуану. Проте, цей метод придатний і для гровінгу. Цікаво буде подивитися на результати!


Читайте також:

Біблія гровера Г.Гріна ч.1 

Марихуана замість ранкової кави: корисний їстівний канабіс

Масло медичного канабісу проти злоякісних пухлин - метод доктора У.Кортні

Захворювання які лікуються марихуаною - ТОП 10



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше