/ Коноплі для президента

Коноплі для президента



Учасники акції «Наше право — жити без болю!» закликали владу розблокувати процес правового врегулювання обігу канабісу та його похідних для наукових і медичних потреб. На мітинг вийшли пацієнти, науковці, ветерани та правозахисники, а журналісти інтернет-видання hromadske.ua розпитали їх про ситуацію з легалізацією медичної марихуани в Україні й те, кому вона потрібна.

Що таке медичний канабіс? Кому він потрібен і навіщо?


Марихуана або канабіс — це психоактивний засіб, що видобувають із рослин коноплі. Розрізняють дві його основні активні речовини — канабідіол (КБД) та тетрагідроканабінол (ТГК). Саме від їхнього співвідношення залежить, які властивості має той чи інший вид канабісу. ТГК стимулює нервову діяльність і може викликати психоактивні побічні ефекти чи так зване відчуття «кайфу». КБД ж, навпаки, має заспокійливі властивості. Саме канабіс із високим вмістом КБД і низьким вмістом ТГК використовують у медичних цілях: він не викликає «дивних відчуттів» і звикання, а натомість розслабляє м’язи, полегшує біль та допомагає заснути.


Ліки на основі канабісу та його похідних використовують для лікування пацієнтів із хворобами Альцгеймера та Паркінсона, ВІЛ/СНІД, раковими захворюваннями, хронічним болем, синдромом подразненого кишківника, множинним склерозом, а також епілепсією. Онколог Юрій Кондрацький наголошує, що канабіс допомагає хворим на рак після хімієтерапії і як знеболювальне, і як засіб для пригнічення нудоти та покращення апетиту. Медичну марихуану застосовують також для лікування ментальних розладів, серед яких посттравматичний синдром — саме тому за легалізацію виступають деякі військові та ветерани.

large.png

Акція «Наше право — жити без болю!» під Офісом президента, Київ, 27 червня 2020 року

Фото: Олексій Нікулін/hromadske


Американські вчені вважають, що легалізація медичного канабісу у США дозволила знизити кількість рецептів на набагато сильніші опіоїдні препарати, які викликають звикання та несуть ризик передозування. Схожим чином медичний канабіс може допомогти наркозалежним під час замісної терапії. 


Віктор Досенко, професор Інституту фізіології ім. Богомольця, відзначає, що в Україні, на відміну від більшості цивілізованих країн, заборонені також наукові досліди з використанням канабісу. Він вважає, що це руйнує саму суть наукового методу, а також унеможливлює потенційну розробку вітчизняних ліків, які могли б стати аналогами західним.


large (1).png

Акція «Наше право — жити без болю!» під Офісом президента, Київ, 27 червня 2020 року

Фото: Олексій Нікулін/hromadske


В інших країнах усюди «легалайз»?


Канабіс легалізований не всюди. А там, де він усе ж дозволений, діють різні норми регуляції. Навіть у країн із найбільш ліберальними законами щодо обігу марихуани, як-от Нідерландів та Канади, є жорсткі вимоги до виробників і продавців. Загалом у світі вже понад 60 держав легалізували медичний канабіс чи препарати на його основі. У близько 50 з них повністю або частково декриміналізований і обіг звичайної марихуани (що не завжди означає законність такого обігу, але виключає ув’язнення). Всесвітня організація охорони здоров'я минулого року запропонувала змінити статус канабісу, що може стати поштовхом до легалізації медичної марихуани по всьому світу.


Першою країною, що ввела сучасні регуляційні механізми щодо розробки, обігу та застосування медичного канабісу, стала Канада. У 2019 році там дозволили продавати марихуану в особистих цілях. У США, які вважаються країною з найбільш розвинутою культурою вживання марихуани, медичний канабіс досі заборонено на федеральному рівні — але легалізовано на рівні понад 30 штатів і територій, у багатьох із яких легалізована чи декриміналізована і марихуана загалом. Уперше затвердили медичний препарат на основі канабісу там лише у 2018 році.


У 2017-му медичний канабіс дозволили в Уругваї, Німеччині, Польщі й Аргентині, у 2018-му — в Південній Африці, Греції, Великій Британії, а також Таїланді. А от у Новій Зеландії проведуть референдум про легалізацію — сама влада розробила законопроєкт і публічно його підтримує.


А шо у нас?


В Україні будь-який канабіс, незалежно від активної речовини, перебуває у списку особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Організатори акції під Офісом президента зауважують, що за сім років так і не була реалізована Стратегія державної політики щодо наркотиків, яку ухвалили в 2013 році. Ця стратегія передбачала, зокрема, розробку правової бази для легалізації медичної марихуани.


Наприкінці січня 2019 року на сайті Верховної Ради зареєстрували відповідну петицію — ініціативу підтримала тодішня очільниця МОЗ Уляна Супрун. Тоді ще кандидат у президенти Володимир Зеленський висловився на підтримку легалізації медичного канабісу «в крапельках». Пізніше «легалайз» підтримав і перший президент України Леонід Кравчук.


Петиція набрала необхідні 25 тисяч підписів. На її основі розробили законопроєкт, який підтримав комітет із питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин. У травні він став першим зареєстрованим у парламенті законопроєктом, який внесли за результатами створення електронної петиції.

medium.png

Акція «Наше право — жити без болю!» під Офісом президента, Київ, 27 червня 2020 року

Фото: Олексій Нікулін/hromadske


Законопроєкт передбачав дозвіл на культивацію медичного канабісу, виготовлення препаратів, їхні клінічні дослідження, обіг, зберігання і знищення. Депутати пропонували також внести зміни до семи законів, Кримінального кодексу і Кодексу про адміністративні порушення.


Верховна Рада VIII скликання наприкінці своєї роботи мала розглянути цей законопроєкт, однак цього так і не сталося. Пізніше колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун повідомила, що розгляд законопроєкту блокував міністр внутрішніх справ Аваков. Одна з наступних голів МОЗ Зоряна Скалецька заявила, що згодом у міністерстві можуть розробити новий законопроєкт — та поки невідомо, чи така робота велася.

large (2).png

Акція «Наше право — жити без болю!» під Офісом президента, Київ, 27 червня 2020 року

Фото: Олексій Нікулін/hromadske


За день до акції під Офісом президента Володимир Зеленський напередодні висловився щодо законопроєкту про легалізацію медичної марихуани. На його думку, розглянути цю ініціативу не зможуть, допоки у країні не подолають незаконний обіг наркотиків. Правозахисник і колишній полонений бойовиків Андрій Яровий відзначив недоцільність боротьби з дрібним обігом марихуани та закликав декриміналізувати його. Поки ж організатори акції закликають владу до співпраці над можливим розв'язанням проблеми та наголошують, що на медичний канабіс чекають близько двох мільйонів пацієнтів.




До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше