/ Коноплі та осіннє похолодання. Як зберегти врожай від холоду

Коноплі та осіннє похолодання. Як зберегти врожай від холоду

23.09.2019

Коноплі та осіннє похолодання. Як зберегти врожай від холоду

З настанням осені світловий день стає все коротшим, погода холоднішою, а шишки все пишнішими та важчими. У цій статті ми розкажемо, як рослинки реагують на низькі температури і як зменшити вплив осінніх холодів на майбутній урожай.
Температура повітря є дуже важливою для зростання та цвітіння рослин, і канабіс — не виключення. Від цього параметру прямо залежать темпи розвитку і здоров’я ваших рослинок.
Залежно від сорту оптимальний температурний режим може відрізнятися. Для сортів із переважанням індики та автоквітів оптимальним буде 20-28 градусів удень і 16-18 градусів уночі. Сатіва є теплолюбнішою: вдень 22-30 градусів, уночі не нижче 18-20 градусів.

Вплив низьких температур

Температура 15 градусів вважається критичною для процесу вирощування канабісу.
Якщо падіння температури є короткочасним, воно не зашкодить рослині. Але якщо температура не вище 15 градусів триватиме декілька днів, всі життєво важливі процеси сповільнюються і зупиняється транспорт цукрів всередині рослини, зростання та цвітіння припиняються. Зменшується швидкість випаровування вологи з поверхні листя. В результаті слабшає здатність коріння всмоктувати поживні речовини. Мінеральні солі, які рослина не може поглинути, залишаються в землі. Ґрунт засолюється, через що рослина поглинає менше води і поживних речовин, і зростання може зовсім зупинитися.
Такі умови, що тривають значний час, негативно впливають на здоров’я рослин — їхній імунітет слабшає. Інша серйозна загроза для канабісу, що квітне у холодну погоду, це пліснява. Вологість та низька температура — ідеальні умови для розповсюдження грибку. Найстійкіші сорти автоквітів та Індики можуть зростати і за 10-12 градусів. Але для отримання достойного врожаю слід забезпечити рослинам оптимальний температурний режим.



Проблема холодів може виникнути як при вирощуванні у відкритому ґрунті, так і в гровбоксі, якщо бокс перебуває у неопалюваному приміщенні. І, відповідно, вирішувати її слід по-різному.

Гровбокс

З увімкнутими світильниками, особливо якщо вони на лампах типу ДНаТ або ДРІ(МГЛ) проблема опалення не виникає. Тепла, що виділяється лампами, достатньо. Але нагріте повітря може накопичуватися у верхній частині боксу, а холодне — застоюватися внизу. Це вирішується додатковими вентиляторами для обдування ламп і рослин. Якщо використовуються холодні LED-світильники, їхнього тепла може не вистачати, тоді у бокс необхідно встановити додатково електрообігрівач або комбінувати світлодіодне освітлення з ДНаТ.
Коли лампи вимкнено, температуру слід підтримувати від 15 градусів до 22 градусів. Важливе правило: різниця між денною і нічною температурою не має перевищувати 10 градусів. Наприклад, якщо вдень 27 градусів, то вночі слід підтримувати 17 градусів.
Декілька ночей із прохолодною температурою не завдадуть значної шкоди вашому врожаю, але якщо це триватиме протягом усього період цвітіння, з цим слід щось робити.
Перше, що необхідно зробити для підвищення нічної температури, - вимикати витяжний вентилятор разом із вимкненням освітлення. Для цього вентилятор слід просто підключити до того самого таймера, що й світильники. Якщо цього недостатньо, зазвичай встановлюють простий електрообігрівач потужністю 1,5-2 кВт із термостатом.


Відкритий ґрунт

Більшість аутдорних сортів переносять осіннє зменшення температури до 10 градусів досить легко. Зниження температури до 4 градусів може призвести до пошкодження тканин рослини. За негативних температур вода всередині рослини починає замерзати, а це обов’язково призведе до руйнування клітин рослини та відмирання тканин, викличе у рослини стрес і може призвести до її загибелі. Обморожені ділянки рослини є дуже вразливими для плісняви, тому, якщо коноплі зазнали сильних заморозків, слід негайно видалити обморожені частини рослини, якщо пошкодження є значними; щоб не втратити весь урожай, його доведеться збирати якнайшвидше.
Аутдорним рослинам буде комфортно і під плівкою. Нагрівання парника вночі ще більше підвищить захист від холодних ночей та неочікуваних заморозків, у цьому можуть допомогти газові або електричні обігрівачі.
Як правило, холодна погода супроводжується не тільки зменшенням температури, а й значними опадами. У разі підвищеної вологості та тривалих дощів рослинки наражаються на велику небезпеку у вигляді плісняви, яка легко може згубити кущі. Тому рекомендовано якомога частіше оглядати шишки на наявність плісняви і в разі її наявності видаляти ушкоджені суцвіття.
Також слід пам’ятати, що здорова рослина менше піддається впливу низьких температур та плісняви, тому слід звернути увагу на живлення рослин. Мікроелементне підживлення та застосування біостимуляторів, таких як Biobizz® Alg·A·Mic™, дозволяє покращити загальне здоров’я рослини і підвищити її стійкість до холоду та інших факторів ризику.

Гартування холодом перед харвестом

З іншого боку, короткочасний стрес, отриманий здоровою рослиною на заключних стадіях життя рослини, може виявитися навіть корисним. Принаймні, для гровера. Адже за таких екстремальних ситуацій рослина змушена підсилено виробляти смоли за допомогою трихом, що може значно збільшити вміст ТГК у шишках.

.



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше