/ Нові дослідження стверджують, що доступ до легальної mj зменшує рівень вживання алкоголю серед молоді!

Нові дослідження стверджують, що доступ до легальної mj зменшує рівень вживання алкоголю серед молоді!

19.03.2020

Нові дослідження стверджують, що доступ до легальної марихуани зменшує рівень вживання алкоголю серед молоді.

На початку року, на сторінках американського академічного видання «Вивчення і терапія залежних моделей поведінки», були опубліковані результати довгострокового (збір даних зайняв 10 років) і масштабного (в опитуванні взяло участь 1.1 мільйона студентів на території США) соціального опитування, ясно демонструє, що в перспективі, регіональна легалізація рекреаційної Мj призводить до помітного зниження рівня вживання алкоголю, а також проявів алкоголізму, серед молоді. Незважаючи на те, що автори даного дослідження раніше вже публікували дані, що вказували на те, що подібні реформи призводять до помітного збільшення рівня споживання рекреаційної марихуани серед студентів, в продовженні роботи вони відзначають, що подібний фактор є «позитивним» ефектом заміщення більш згубного для організму людини спиртного, на в рази безпечнішу психоактивну рослину і отримані при його обробці продукти. 

Каннабіс заміщає розпивання спиртного в колах молоді:
В цілому, опублікована робота розглядала довгострокові тенденції розвитку або падіння інтересу молодих людей, які проживають на території США, щодо вживання різних легальних і заборонених психоактивних субстанцій, починаючи з нікотину і спиртного, закінчуючи, такими речами, як опіоїди і нейростімулятори. Подібні тренди порівнювалися, шляхом перехресного аналізу відгуків опитаних студентів, з фактором доступу населення до легальної, рекреаційної марихуани у відповідних регіонах, для визначення зростання популярності каннабісу в порівнянні з іншими легальними або підпільно доступними психоактивними речовинами. Для спостереження та аналізу був узятий період у 10 років, з 2008 по 2018 роки.

Після аналізу отриманого за період відгуків молодих людей, автори роботи прийшли до висновку, що в середньому, після настання рекреаційної легалізації марихуани в окремому регіоні, рівень молоді, який страждає від різних форм алкоголізму, всього за рік падає на 6% від показника до настання реформи. 

Як припускає один з дослідників, що працювала над проектом, аспірантка медичного факультету Університету штату Орегон, Зої Еллі, спостерігається поступове падіння рівня споживання алкоголю, а також прояви алкоголізму серед студентів та молоді, можна елементарно пояснити тим фактом, що при доступі до легальної мј, люди, в цілому, віддають перевагу більш «легкому» по ефекту речовині, незважаючи на його високу ціну в порівнянні зі спиртним. «Все зводиться до фактору доступності субстанції, вірніше, до простоти її придбання. Саме тому, до легалізації марихуани, в кожному з вивчених регіонів, алкоголь був найбільш популярною психоактивною субстанцією серед студентів і молодих людей», зазначає міс Еллі. «При аналогічному рівні доступності мј і алкоголю, молоді люди, в більшості активно переключаються з проблемного і важкого для організму спиртного, на каннабіс і пов'язані продукти, які не викликають похмілля після вживання».

Приклад підтвердження подібних спостережень, Еллі наводить дані по рідному Орегону. Починаючи з року легалізації, як рівень споживання алкоголю серед молоді, так і рівень хвороб і злочинів, пов'язаних з хронічним застосуванням алкогольних напоїв, став поступово падати. Причому, інші роботи також відзначають, що подібне падіння інтересу до спиртного спостерігається і серед інших груп населення, що зробило помітний ефект поліпшення на ситуацію з ДТП та вуличною злочинністю в регіоні.

Аналогічний розвиток ситуації в Канаді:
Хоча отримані в ході роботи дані стосувалися виключно регіонів США, автори аналізу не сумніваються, що подібні тренди до заміщення алкоголю маихуаною, будуть спостерігатися в Канаді, а також в інших країнах і регіонах, що легалізували доступ до рекреаційного вживання рослини. З практичної точки зору, не можна точно сказати, наскільки подібний феномен проявляється в Канаді, оскільки країна лише відносно нещодавно легалізувала рекреаційну марихуану. Крім цього, незважаючи на те, що багато регіонів Канади дозволяють своїм жителям купувати мј при досягненні 18 років (проти універсального ліміту в 21 рік і старше щодо купівлі будь-якого спиртного), що, за логікою речей, призвело б до більш помітного падіння популярності алкоголю серед студентів, в більшій частині країни, приватні роздрібні магазини продовжують залишатися рідкісним явищем, зважаючи на майже універсальну підтримку регіональними органами влади своїх власних монополій на збут марихуани, зазвичай поданих вкрай незручними і ненадійними в експлуатації інтернет магазинами. Нарешті, крім браку пунктів збуту мј, в країні досі спостерігаються періодичні локалізовані дефіцити продукції, через повільність розвитку плантацій, спрямованих на обслуговування потреб внутрішнього ринку країни.

У будь-якому випадку, наявні приватні проекти опитувань і спостережень, які стверджують, що, як і у випадку з США, прийняття реформи в рази знизило рівень вживання спиртного, а також кількість фіксованих діагнозів алкоголізму, як по всій країні в цілому, так і в кожному окремому її регіоні.

Крім цього, експерти з громадської охорони здоров'я обох країн, а також їхні європейські колеги, вже майже універсально визнають, що алкоголь, в цілому, є куди більш фізіологічно і соціально небезпечною субстанцією, ніж канабіс. Вони відзначають, що на відміну від мј, за спиртним не спостерігається безпосередніх терапевтичних ефектів, при давно і чітко зафіксованої небезпеки частого вживання алкогольних напоїв для здоров'я видільної системи організму (зокрема, здоров'я печінки і нирок), також помічаючи, що марихуана не фігурує в такій кількості ДТП і насильницьких злочинів, як алкоголь.

Звичайно, варто зауважити, що різні роботи подібного типу, які проводилися на території США за останні роки, деколи приходять до різних висновків щодо впливу легалізації каннабісу на рівень вживання алкоголю населенням. Деякі з подібних регіональних аналізів не відзначають помітної кореляції між доступністю легальної мј і зафіксованими рівнями вживання спиртного і проявами  розладів психіки внаслідок вживання алкоголю, в той час, як деякі праці зовсім вказують на те, що легальність мј погіршує подібні проблеми у певних груп населення. Однак, дані нового, більш розгорнутого та довгострокового аналізу впевнено вказують на той факт, що марихуана успішно заміняє спиртне в колах молоді, тим самим зменшуючи рівень розвитку алкоголізму та пов'язаних із сп'янінням злочинів. «Цілком очевидно, що зростання вживання мј серед даної групи населення може, саме по собі, є ще не вивченим медиками фактором ризику для майбутнього здоров'я нації, проте, одне ясно точно: З настанням легалізації, каннабіс активно заміщує алкогольні напої в середовищі студентів, в якості більш безпечної і здорової альтернативи у досягненні стану інтоксикації».



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше