/ Вироби з конопель

Вироби з конопель

11.10.2019

Вироби з конопель


Коноплі — це не тільки ТГК і КБД — речовини, що містить рослина. Коноплі, у першу чергу, — сільськогосподарська культура. Радянські гровери вирощували коноплі у промислових масштабах, щоб робити з неї потрібні будівнику комунізму речі: тканину для одягу, канати, мотузки, парусину, олію і багато іншого. Існують відомості про те, що у 1928 році Україна, серед інших республік СРСР, посідала перше місце за кількістю площ, засіяних коноплями — 966000 гектарів. У 1987 році було видано заборону на культивування конопель у республіках Радянського Союзу, в тому числі і в Україні. Не можна було вирощувати коноплі не тільки у промислових масштабах, а й на присадибних ділянках, з’явилася стаття про незаконний посів та вирощування конопель. Сьогодні технічні коноплі вирощувати можна, але існують певні обмеження. Які саме, і що можна виготовити з промислових конопель, — розбираємося нижче.



Коноплі проти бавовни

Одяг з конопель довговічніший від бавовняного, що не відповідає парадигмі «fast fashion»: швидкоплинна мода, де недовговічність одягу є природною. Існує думка, що заборону конопель у ХХ сторіччі було пролобійовано саме виробниками одягу: конопляний слугує довго, що істотно зменшує попит на нові товари. Наприкінці ХХ сторіччя багато країн, включно з СРСР, боролися з коноплями. У ХХІ сторіччі, на хвилі еко-тенденцій, промисловість повертається до того, з чого починали наші пращури: технічні коноплі — джерело цінних ресурсів, і головне — з них можна отримати волокно, яке може по-справжньому конкурувати з бавовняним.

Що не так із бавовною:

  1. Процес вирощування є шкідливим для екології, оскільки бавовна вологолюбна, і ґрунти, відведені під бавовну, зазнають засолювання та опустелювання;

  2. На одну бавовняну футболку іде цілий басейн води (близько 3000 літрів, 3 кубометри), а на один гектар бавовняного поля — щонайменше 7000 кубічних метрів води (зазвичай у 2-3 рази більше);

  3. Щоби бавовняна культура була рентабельною, її вирощування окупилося, урожай має складати від 26 центнерів з гектара (у Туркменістані сьогодні збирають близько 15);

  4. Під час вирощування використовуються пестициди (альтернатива — органічна бавовна, яка потребує вдвічі більше ґрунту і води);

  5. Збирання бавовни — ручне і трудомістке, існують відомості про примусове залучення до збирання бавовни дітей до 18 років (наприклад, таким є становище в Узбекистані).

Промислові коноплі — еко-френдлі культура:

  • Невибаглива до типу ґрунту;

  • Сприяє “відпочинку” і відновленню родючості земель;

  • Не потребує багато води;

  • Майже не потребує добрив, оброблення пестицидами та гербіцидами;

  • Є високорентабельною.

Крім того, конопляні волокна міцніші та довговічніші від бавовняних, а одяг з конопель майже чарівний: зігріває взимку й охолоджує влітку, дозволяє шкірі дихати, має антибактеріальні властивості і затримує ультрафіолет краще, ніж бавовна. А ще з волокон канабісу можна зробити нитки, схожі на вовняні, і в’язати зимовий одяг. Тканина і трикотаж виходять міцними, не деформуються під час носіння і прання, повільніше протираються і рвуться.

Буде неправильним не згадати й про мінус виробництва такого одягу: на його виготовлення — на етапі від зібраного врожаю до готового одягу — йде майже вдвічі більше часу, ніж на виробництво котона, що впливає на собівартість готових речей. Це пов’язано із тим, що волокна канабісу потрібно довше обробляти. Але цей мінус є незначним, якщо враховувати довговічність виробів з конопель.


Технічні коноплі у світі та Україні

Вироби з коноплі можна придбати в Україні вже зараз — як правило, у магазинах екологічних товарів: одяг, взуття, їжу, папір, целюлозу. Частіш за все, однак, це товари закордонного виробництва, незважаючи на те, що в Україні існує навіть Асоціація виробників українських технічних конопель і відмінні виробники вітчизняних товарів з них. Який стан справ у промисловому гроверстві та переробленні конопель? Менше року тому на одній з платформ українського агробізнесу було оприлюднено матеріал, в якому промислові гровери розповідали про те, що посіви конопель у нашій країні зменшуються. Світ демонструє протилежну тенденцію: коноплі визнано однією з найбільш рентабельних сільськогосподарських культур у Штатах і Європі, останнім десятиріччям попит на товари з конопляного волокна, а також на іншу продукцію з промислових конопель, збільшується у цілому світі. Світовий ринок ненаркотичного канабісу, непопулярного наприкінці ХХ сторіччя через заборону, спричинену боротьбою з наркотиками, сьогодні збільшився до сотень мільярдів доларів з нуля.


Європейці відвели під конопляні площі понад 40 тисяч гектарів (ще 10 років тому було лише 10 тисяч). Світовий лідер промислового гровингу — Китай, де посіви нараховують понад 600 тисяч гектарів та існує державна програма із заміни коноплями традиційної для цілого світу бавовни. Сьогодні китайська конопляна промисловість займає до 75% світового ринку технічного канабісу.

Висока рентабельність виробів з канабісу, а також інші наведені вище переваги конопель над бавовною спонукали українських промисловців звернути увагу на коноплі. Проте у 2018 році в нашій країні було посіяно менше 2,5 тисяч га, що майже на 1000 га менше, ніж у 2016.

На вирощування цієї культури потрібен спеціальний дозвіл, який наразі мають близько тридцяти підприємств, з яких майже двадцять не сіють коноплі останніми роками. Таке відбувається через:

  1. Невелику кількість заводів з первинної переробки культури (лише 4 заводи з переробки конопляної соломи на волокно, що лишилися ще з радянських часів);

  2. Законодавчі обмеження, що стримують розвиток галузі.

Із законодавством все непросто: Україна підтримує “Єдину конвенцію ООН про наркотичні засоби” (1961 р.), згідно з якою технічні коноплі можна використовувати з науковими, медичними, промисловими цілями. Водночас у нашій країні діє закон “Про наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори”. Згідно з цим законом технічний канабіс можна використовувати лише з промисловими цілями, а українські виробники технічного канабісу змушені відмовлятися від продажу найдорожчої сировини — листя та суцвіть. У нашій країні продаються лише насіння і треста (конопляна солома), що є менш вигідним, ніж використання рослини повністю.

Але існують і гарні новини: у 2018 році запустили перший в Україні сучасний мобільний завод з перероблення конопляного волокна.

Вироби з конопель - продукти, косметика, одяг і взуття, папір

Вироби з конопель — не тільки канати, мотузки і тканина. Виявляється, важче назвати предмет, який не можна виготовити з канабісу. Вітрила та інші суднові снасті, мотузки і канати, шпагат — все це товари, у виробництві яких коноплі використовуються традиційно. Але що, як ми скажемо, що коноплі використовуються навіть у будуванні літаків та автомобілебудуванні?


  1. Продукти з конопель: олія, молоко і навіть мука. Конопляна олія корисна: вона містить вітаміни А, В1, В2, В3, В6, C, D, Е, а також амінокислоти (в тому числі — 9 незамінних). Вона доповнює смак свіжих салатів, містить Омега-3 і Омега-6 (жирні кислоти, що позитивно впливають на серцево-судинну систему і здоров’я організму загалом). Конопляна мука також містить жирні кислоти, але не містить глютену.

    Конопляне молоко виготовляється із замоченого і перемолотого насіння конопель, яке не містить ТГК і КБД, і не спричинять зміни стану свідомості. Натомість воно містить багато інших корисних речовин. Уся їжа з конопель містить вітамін В12, життєво необхідний вегетаріанцям, інші вітаміни групи В, вітаміни А, D, E і фолієву кислоту.

  2. Косметика з конопель містить конопляну олію, яка має антиоксидантні властивості. Так, крем із конопель чеської компанії Cannaderm (лідер у виробництві косметики з канабісу) допомагає зменшити зморшки, швидко вбирається, підходить для різних типів шкіри. Особливо сприятливо косметика з конопляною олією впливає на проблемну шкіру — підсушує та лікує запалення, прибирає акне на обличчі та тілі.

    Існують конопляні засоби і для волосся: і конопляна олія для волосся, і шампуні з коноплею у складі зміцнюють волосся, але не змивають ліпідний шар зі шкіри голови, не викликають лупу. Олія покращує кровотік шкіри голови і допомагає волоссю рости швидше.


Цікаво, що у ХХ сторіччі навіть олійні фарби вироблялися на основі конопляної олії.

3. Одяг та взуття з конопель. Як сучасні люди дізналися про міцність та довговічність конопляного одягу? Завдяки знахідкам археологів, що містять залишки такого одягу, пошитого та зітканого близько 8 тисяч років до нашої ери. Тканина з коноплі нагадує льон, вона грубіша від бавовни, але легка і дихає, добре захищає від сонячного проміння і перегрівання, нейтралізує запах поту. З конопляного волокна роблять особливо міцну джинсову тканину (перші джинси Levi`s було виготовлено з конопель, які поступово витіснила бавовна). З конопляного волокна роблять не лише тканину, а й трикотаж — футболки, толстовки; в’яжуть шапки, шарфи та светри. Сумки з конопель настільки міцні, що можуть перейти у спадок молодшим поколінням. Взуття з конопель дуже цінують спортивні бренди, оскільки воно не лише дихає і не дозволяє нозі потіти, а й довго слугуватиме (справа стане лише за підошвою). Nike і Adidas, наприклад, виготовляли конопляне спортивне взуття.

Крім того, коноплі багаті на целюлозу, з якої виготовляють штучний шовк і віскозу.


    4. Папір з конопель дешевший і довговічніший від традиційного паперу з деревини. З одного гектара конопель виходить стільки ж паперу, скільки з чотирьох га лісу, який росте набагато повільніше, ніж канабіс (20 років проти 120 днів!). 

Існують відомості про те, що на папері з конопляної целюлози було надруковано:

  • першу Біблію;

  • конституцію Штатів;

  • перші долари США.

Це тому, що до появи антиконопельного законодавства (у ХХ сторіччі) багато паперу вироблялося з конопель.


5. Літаки та автомобілі. Вуглецеві композити, з яких зроблено корпус Боїнга, виготовлено, в тому числі, з конопель. Такі композити відрізняються легкістю і міцністю. Вуглепластик на основі конопель використовується також у будівництві будинків, а ще в автомобілебудуванні. Якщо ви водій Мерседеса або BMW (а ще Fiat, Ford, Audi), то не виключено, що під час виробництва вашого автомобіля було використано близько 5 кг готового конопляного волокна.


6. Пластик і ДВП. Канабіс містить більше целюлози, ніж деревина, а пластик на основі цієї целюлози більше ніж удвічі міцніший від поліпропілену. А ще він не токсичний, повністю біорозкладаний і не створює загрози для екології. ДВП — дерево-волокниста плита — також виготовляється на основі волокон конопель. Така плита є стійкою до вологи, міцною та легкою.


Вироби з конопель у Києві:

  1. «Українські коноплі» (одяг та взуття, постільна білизна, косметика);

  2. DevoHome (домашній текстиль, постільна білизна, одяг);

  3. Bosston Club (одяг та взуття, сумки, ремені, головні убори і навіть матраци);

  4. Еко Крам (там є навіть конопляні вишиванки!), і, певна річ, не тільки.           Тому що конопель у нашому житті набагато більше, ніж ми вважаємо.






До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше