/ Автоматика для краплинного поливу

Автоматика для краплинного поливу

Навіщо автоматика на ділянці, адже можна обійтися і без неї? Звичайно можна! Але не варто. Давайте спробуємо розібратися, чому. Системи крапельного або спринклерного поливу дозволяють строго нормувати подачу води рослинам. Адже ми знаємо, що з однієї крапельниці, за одну годину її роботи, в землю потрапить, наприклад, 2 літри води.

Ми так само знаємо, що зайве зволоження, так само як і його недолік, обов'язково позначиться на стані рослин, причому, позначиться негативно!
Припустимо, що ми поливаємо грядку з помідорами. З огляду на розмір куща, кліматичні умови та інші фактори, ми можемо розрахувати водоспоживання для кожної рослини. Вихідні дані водоспоживання рослинами можна знайти в спеціальній літературі. Припустимо, ми підрахували, що для однієї рослини томата необхідно 4 літри води на добу. Виходячи з цього, вода в систему повинна подаватися 2 години щодня. Зверніть увагу, що це умовний підрахунок!

  Як нам краще зробити?
  • Найпростіший варіант - скористатися будильником, щоб не забути вчасно включити, а потім вчасно вимкнути воду. Ну і найголовніше - не забути завести будильник!
  • Складний варіант - придбати автоматику! Звичайно це потребуватиме певних витрат, але переваги очевидні

Можливість точного дозування кількості води, що надходить для поливу

Можливість дрібних поливів, тобто, якщо ми знаємо, що сумарний час поливу має бути 2 години на добу, ми можемо поливати, наприклад, кожні 3 години по 15 хвилин! І ваші рослини отримають точно визначену вами кількість води на добу, але не відразу, а поступово!

Система працює без вашої участі, без вихідних, свят, відпусток та інших перерв.
  • Можливість підключення датчика дощу, який блокуватиме подачу води, якщо йде дощ.
  • Можливість включення поливу в зручний для вас час, наприклад, вночі, коли є вода у водопроводі.

Одноканальні і багатоканальні контролери для краплинного зрошення

Контролер - це легко програмований миникомпьютер, що дозволяє задавати програму поливу ваших рослин і управляти поливом згідно ваших побажань.

Контролери бувають одно- і багатоканальні. У чому їх відмінності і переваги?


Одноканальні:
  • Дозволяють автоматизувати полив однієї зрошуваною зони.
  • Мають низьку вартість.
Багатоканальні:
  • Якщо на вашій ділянці кілька зрошуваних зон, то необхідно використовувати кілька одноканальних або один багатоканальний контролер.
  • Багатоканальні контролери різних типів дозволяють незалежно програмувати від 4 до 12 незалежно працюючих програм поливу для кожної зони окремо.
  • Якщо Ви маєте 4 і більше зон зрошення, відносна вартість автоматизації кожної окремої зони нижче, ніж при використанні декількох одноканальних контролерів.

Установка автоматики для краплинного поливу

Одноканальний контролер:
Є кілька конструкцій одноканальних контролерів, які зазвичай встановлюються безпосередньо на трубопровід, що подає воду до системи зрошення.

Без названия (1).jpg avtomaticheskiy-taymer-poliva-mehanicheskiy-taymer-poliva-kontroller-poliva-teplicy-sada-4b1678483ed7d146ca2d8f08798d3d24-500.jpg Деякі з одноканальних контролерів наведені на фото.

Багатоканальні контролери встановлюються окремо і з'єднуються з соленоїдними кранами проводами.

Соленоїдниє крани можуть встановлюватися як поблизу контролерів, так і віддалено. controller.jpg 1279188_3.jpeg


Якщо соленоїдні крани монтуються віддалено від контролера, то особливих проблем з їх монтажем немає. Вони з'єднуються з трубою на різьбленні. Діаметр кранів, що випускаються для невеликих ділянок - 3/4 і 1,0 дюйм.

a211ea2e1719097da393098ffa613c44.jpg Схема системы автоматического полива схема.png Більш складні збірки будуть виглядати приблизно так, як на фото

Це приклад монтажу збірки з контролера, що працює на 4 зони (максимум 8), фільтра і додаткового крана, що перекриває доступ води повністю на систему.

Вимоги до водопостачання автоматики для краплинного поливу

Мінімальний тиск води, на якому проводилися випробування соленоїдних клапанів, - це 0,2 атм тиск на вході. Тобто висота водяного стовпа повинна бути не менше 2 метрів.

Це пов'язано з конструкцією клапана. Для його надійного закривання необхідно хоча б невеликий тиск на вході. 2,5 - 3 метри - це повна гарантія закриття.

Часто стикаються з такою проблемою - на ділянці немає центрального водопроводу, і полив здійснюється з бочки або іншої ємності.

Якщо Ви поливаєте таким способом, бочка повинна бути піднята мінімум на висоту 2-2,5 метра, а фільтр і клапан розташовуються на рівні грунту.


Напруга живлення клапанів:
  • Контролери серії GEVA 75 і Galcon з вбудованим клапаном комплектуються соленоїдами з живленням 9 вольт.
  • Для живлення контроллера і клапанів використовується 1 вбудована батарейка типу "Крона". Конструкція клапана зроблена таким чином, що відкриття і закриття відбувається при подачі невеликого імпульсу напруги на соленоїд.
  • За рахунок цього досягається дуже велика економія електроенергії батареї.
  • Однією батарейки вистачає на рік роботи контролера і клапанів.

659199c4aed207274bb049e3cea8d81c.jpg Без названия.jpg Приклади. Як виглядає контролер поблизу

 

Джерело: FarmGarden


Статті по темі:

Різновиди таймерів і особливості їх застосування
Дренаж для квітів
Грунтосуміші
Добрива для цвітіння



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше