/ Марихуана в Україні

Марихуана в Україні

Марихуана в Україні

Куріння марихуани в Україні - законно чи ні? Легалізація марихуани - злочин проти здоров'я нації або вклад в її майбутнє? Всі ці питання загострюються у зв'язку з інтеграцією України в європейське співтовариство, де, як відомо, марихуана нерідко декриміналізована або легалізована і, звичайно, набагато менше демонізована, ніж на пострадянському просторі. Сьогодні в Україні можна вирощувати коноплю в промислових цілях (для цього необхідно отримати спеціальну ліцензію), а за зберігання п'яти і більше грам готового сухого продукту належить позбавлення волі строком до трьох років.

Але так вже страшна марихуана, щоб карати за неї так само, як за викрадення людини?

Факти про марихуану

Родина канабісу - Гімалаї, вже звідти рослина розселилался по всій землі. Спочатку людина не брала в цьому участі: насіння розносив вітер, птахи і тварини. Але саме втручання людини привело до того, що зараз марихуана зростає там, де і «не планувала»: в регіонах з невідповідним кліматом, в штучному (кокосовому або гідропонному) грунті і навіть у шафах.

Рослина стала «жахливою» тільки в ХХ столітті, до того - було вірним супутником людини. З конопляних волокон робили, мотузки для суднобудівництва (волокно дуже міцне, вироби з нього витримують великі навантаження), а також одяг. Конопляний одяг набагато міцніше бавовняного, тому, якщо вірити історіям про заборону марихуани, вперше заборона на її культивацію була пролобійована саме виробниками одягу: попит на їхню продукцію падав, адже сорочки з конопель носяться довго.

Поступово рослина обросла міфами, нібито вона викликає проблеми з ментальним і фізичним здоров'ям, фізичне звикання і психічну залежність, може привести до смерті, до необоротних соціальних наслідків. Багато хто думає також, що марихуана набагато небезпечніший за алкоголь.

Це не так. На відміну від алкоголю, препарати конопель не викликають психічного звикання, не роблять людину агресивною, не провокують соціальне відчуження, не приводять до цирозу. А ще - від марихуани не вмирають.

Точніше, після її вживання помер рівно одна людина - Брюс Лі. Однак саме після, а не внаслідок: він помер, як з'ясувалося, від алергії на лікарську рослину, прийняту одночасно з марихуаною.

Грег Грін, автор «Біблії коноплярства», пише, що головна причина заборони марихуани така: сама заборона і пов'язаний з ним тіньовий ринок, а також корупція навколо заборони - це прибуткова індустрія.




Користь марихуани

Причина, по якій марихуана недостатньо широко використовується в якості лікарської рослини навіть у світі, де вона легалізована, - досить складна. З одного боку, все ще не проведено достатньої кількості досліджень значущих властивостей канабісу (так як до недавнього часу рослина була в опалі). З іншого боку, ще зовсім недавно навіть в Америці, в ряді штатів якої діє декриміналізація або навіть легалізація марихуани, всі рослини для досліджень поставлялися з одного джерела, без розподілу по сортам, кількості  в ньому ТГК (тетрагідроканнабінол), КБД (канабідіол) і терпенів.

Варто пам'ятати також про такий факт: хоча сьогодні клінічно доведено, що марихуана, лікування якої було проведено перед трансплантацією органів, скорочує посттрансплантаційний період і зменшує ймовірність відторгнення донорських органів, жоден пацієнт, тест якого на вживання марихуани був позитивним, не отримає  дозволу на трансплантацію. Навіть в тих штатах і країнах, де канабіс вільно продається в магазинах.

Проте, рослину продовжують вивчати і знаходять в неї безліч корисних властивостей. Чого варта тільки речовина КБД (CBD), яке позитивно впливає на людський організм, не викликаючи при цьому наркотичного сп'яніння. Існує навіть КБД-вода, яку можна пити і сідати за кермо, займатися повсякденними справами, працювати. Нічого страшного не станеться - вона просто додасть життєвих сил.

Трохи про користь марихуани і дослідженнях, які її підтверджують:
  • ТГК здатний позитивно впливати на стан організму, допомогти в лікуванні запальних захворювань і навіть раку, як зазначено в дослідженні, проведеному на гроші уряду США і опублікованому в авторитетному науковому журналі «Journal of Biological Chemistry».
  • Канабіс викликає викид антиоксидантів і підвищує витривалість організму (дослідження Інституту молекулярної психіатрії Університету Бонна (Institute of Molecular Psychiatry at the University of Bonn).
  • Канабіс здатний позитивно впливати на мозок, купірувати процеси когнітивного спаду і дегенеративних змін мозку (так вважає Гері Венк (Gery Wenk), професор нейрофізіології, імунології та медичної генетики в Університеті Огайо (Ohio State University).
  • Канабіс має протисудомний ефект (виявлено в ході досліджень властивостей марихуани, опублікованих в Британському науковому журналі «British Journal of Pharmacology).
  • ТГК може запобігти серцевому нападу (при застосуванні за 2-48 годин до передбачуваного нападу, перед хірургічними операціями на серці) і знизити ризик серцево-судинних захворювань. Важливо, що низькі дози ТГК, яких вистачає для запобігання ішемічного інсульту, не викликають ніяких «побічних психоактивних ефектів» (науковий журнал «Biochemical Pharmacology»).
  • Канабіноїди запобігають виникненню раку шкіри (при досить довгому вживанні марихуани, близько 20 тижнів) (згідно з дослідженнями Токійського інституту охорони здоров'я (Tokyo Metropolitan Institute of Public Health), результати яки опубліковані в журналі «Медицина та фармакологія» ( «Pharmacy and Pharmacology»).
  • При обробці клітин крові (лейкоцитів) синтезованим ТГК зростає їх опірність ВІЛ ( «Journal of Leukocyte Biology»).
  • Широко відома і клінічно доведено ефективність канабісу в боротьбі з ПТСР (посттравматичним стресовим розладом). Марихуану давно застосовують для лікування ПТСР у солдатів армії США, а з недавнього часу - і при терапії осіб, які перенесли насильство. Це пов'язано з позитивним впливом марихуани на психіку людини.
  • Доведено також позитивний вплив марихуани на організм жінки: ТГК допомагає впоратися з болем при спазмах, викликаних поликистозом яєчників (СПКЯ), розслабляючи м'язи і впливаючи на больові центри в мозку (лікар з США, Айріс Кроуфорд, застосовує марихуану при лікуванні своїх пацієнток).
  • Вплив марихуани на мозок, всупереч поширеному міфу, також може бути позитивним. Користь марихуани для мозку полягає, зокрема, в наступному: мирцен (терпен, що міститься в марихуані і збільшує психоактивний ефект ТГК), позитивно впливає на роботу СВ1 (канабіноїдних рецептор, що грає, як довели дослідники з університетів Бонна і Майнца, роль своєрідного «захисника мозку »). При «виключенні» СВ1-рецептора відбувається прискорене старіння мозку.

Негативний вплив марихуани на організм чоловіка, широко описаний в ряді інтернет-статей, розрахованих на широкого читача, зводиться що до погіршення роботи легенів. Це правда: шкода від куріння марихуани можна порівняти зі шкодою від куріння тютюну (який багато чоловіків, згідно зі статистичними даними, вживають). Саме тому сучасні дослідники марихуани пропонують не курити її, а їсти, щоб зберегти користь від ТГК, КБД і терпенів і не зіпсувати легені. Щоб уникнути передозування, фахівці пропонують робити, наприклад, випічку на основі дозованого масла конопель.




Що потрібно зробити, щоб в Україні дозволили марихуану?

Хоча окрема стаття за куріння марихуани в Україні не передбачена, зараз справи йдуть так:
  • за незаконний посів або вирощування конопель в кількості до 10 рослин передбачена адміністративна відповідальність штраф в розмірі від 306 до 1700 грн. з конфіскацією товару (ст. 106 (2) КУАП);
  • за вирощування від 10 до 50 рослин - кримінальна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1700 до 8500 грн., або арешту до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3-х років (ст. 310 ККУ).

А ось за п'ять і більше грам сухого канабісу належить позбавлення волі строком до трьох років.


Поділу на медмаріхуану і рекреаційну на сьогодні також немає.


І це все за рослину, за яку Комісія ООН з питань наркотиків 2 грудня 2020 проголосувала за виключення медичного канабісу з переліку найбільш небезпечних наркотиків в світі. 




Статті по темі:

Терпени: важливі складові канабісу

Коноплі для президента

Країни світу, в яких легалізували або декриміналізували марихуану

Доставка високоякісних канабіноїдів через кращого посередника на землі - воду



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше