/ Мінеральні добрива: які краще?

Мінеральні добрива: які краще?

  1. Мінеральні добрива: що це?
  2. Що таке мінеральні добрива
  3. Що таке органо-мінеральні добрива
  4. Чим органічні добрива краще мінеральних
  5. Що краще - органічні або мінеральні добрива?
  6. Які мінеральні добрива краще вибрати?
  7. Де купити мінеральні добрива?

Мінеральні добрива: що це?

Як і все живе в світі, рослини харчуються, але всі необхідні їм речовини вони «вміють» отримувати з повітря, води і, звичайно, грунту, на якому ростуть. Від харчування рослин залежить їхнє здоров'я, зовнішній вигляд і якість врожаю. Зрозуміти, що рослина страждає від нестачі поживних речовин, - просто: поганий ріст, хворобливість, схильні до поразки шкідниками, зниження якості і кількості врожаю.

Але що, якщо рослина росте не в природному середовищі, а на кокосовому субстраті або гідропоніці? Що додати до субстрату, щоб рослина отримала все, що йому потрібно?


Про органічні добрива знають багато Рослинників - наприклад, компост, який можна приготувати вдома, біологічні таблетки (на повний цикл зростання) або добрива на основі гуано летючої миші, які дозволяють прискорити кореневе зростання, стимулювати цвітіння і отримати гарний врожай.

Виходить, можна обійтися без мінеральних добрив? Чим відрізняються мінеральні добрива від органічних? що таке мінеральні та органічні добрива?

Спробуємо розібратися.

fe26bad850924c9e6f46b296f45af486.jpg

Що таке мінеральні добрива

Щоб зрозуміти, що таке мінеральні добрива, згадаємо про те, що в природних грунтах зазвичай вже є всі поживні елементи, які необхідні рослині. Але навіть грунт,  може не містити всі, що рослині потрібно: магній, фосфор, калій, азот, марганець, молібден і багато іншого. Так відбувається тому, що  грунт розрізняється між собою: піщані містять менше магнію, торф'яні - молібдену, чорноземи - марганцю. Тому інтенсивне землеробство в будь-якому випадку передбачає використання мінеральних добрив - неорганічних сполук, що містять елементи живлення, необхідні рослині - треба тільки вирішити, яке мінеральне добриво вибрати. Добрива дозволяють підвищити врожайність на будь-яких грунтах, вони:

  • Позитивно впливають на родючість грунту;

  • Захищають від шкідників і хвороб;
  • Стимулюють ріст і розвиток рослин;
  • Покращують цвітіння і плодоношення;
  • Забезпечують правильний розвиток кореневої системи;
  • Постачають рослинам всі необхідні елементи живлення.


Мінеральні добрива: що до них відноситься?

Перш за все, це добрива, які містять мінеральні солі. Вони бувають:

  • простими (фосфорні, азотні, калійні),

  • складними (комплексними),
  • гранульованими,
  • рідкими,
  • мікродобривами.

Крім того, існують органо-мінеральні (органомінеральні) добрива.


Що таке органо-мінеральні добрива

Розберемося в тому, що таке органо-мінеральні добрива. До них відносять гумінові добрива (тобто, препарати природного походження, з природної сировини - торфу, сапропелю, мулу, бурого вугілля, сланців, перегною), що містять також мінеральні сполуки. Органо-мінеральні добрива отримують шляхом обробки гумінових матеріалів аміаком, фосфатом, калійними солями та ін. Органомінеральні добрива мають різні найменування:

  • торфоаміачні (ТАУ),

  • гумфос, гумфоска,
  • торфомінеральні-аміачні (ТМАУ),
  • гумати натрію,
  • гумати амонію та ін.

Органо-мінеральні добрива - свого роду відповідь на питання, що краще - органічні або мінеральні добрива. Плюси органо-мінеральних добрив:

  • Ефективне використання мінерально-сировинних ресурсів в поєднанні з органічними: зростання  ефективності добрив приблизно в два рази при тій же витраті мінеральної складової.

  • Ефективне використання речовин гумусовой природи (компостів, гною і т.д.), які самі по собі відрізняються низькою ефективністю навіть при високих дозах.

  • Ефективне використання виробничих відходів (відходи масложирової, спиртової та виноробної, цукрової, бавовнопереробної, деревопереробної, целюлозно-паперової, харчової промисловостей).

  • Хімічна активація (окислення, нітрування, сульфування, хлорування, аммонізаціей і нейтралізація) органічних речовин збагачує їх, збільшує розчинність і проходження аніоно- і катіонообмінюючих, а також комплексообразующих процесів при попаданні в грунт.

  • Взаємодія речовин гумусової природи з мало- або поганорозчинними фосфатами підвищує розчинність фосфору, стимулює виділення засвоюваних фосфатів.

  • Кальцій і інші катіони в малорозчинній гуматній формі грають роль добрив і не вимиваються з грунтового горизонту.

  • Органо-мінеральні добрива сприяють адсорбції і утриманню вологи, не злежуються і не утворюють грудочок, запобігають вимиванню поживних речовин з грунту, знижують норму їх внесення. Застосування таких добрив знижує засолення грунту, підвищує її родючість і врожайність рослин, екологічно безпечні.

Існує думка, що органічні добрива безпечні, а мінеральні - неекологічних

Чим органічні добрива краще мінеральних

Щоб розібратися, чим органічні добрива краще мінеральних, підсумуємо, що таке добрива мінеральні та органічні.

Отже, мінеральні - це добрива неорганічного походження, що містять мінеральні солі (неорганічні сполуки). Норма їх внесення залежить від типу натуральної грунту або штучних субстратів. Серед адептів органічного землеробства мінеральні добрива не користуються великою популярністю через їх «ненатуральність» і «неприродності походження».

Органічні добрива містять елементи живлення рослин у формі органічних сполук; їх «фундамент» - звичайний компост, гній або гуано, солома або деревина. Також популярний мул (сапропель). Тобто, природне походження - то, чим відрізняються органічні добрива від мінеральних в першу чергу. Бувають також комплексні органічні добрива (кілька різних органічних речовин або органічна речовина в поєднанні з мінеральними сполуками), до яких можна віднести і органо-мінеральні добрива (докладніше описане вище).

Якщо добрива на основі природних компонентів такі ефективні, навіщо ж потрібні неорганічні - хімічні, «ненатуральні", "не біологічні»? Ось основні переваги «хімії» перед «органікою»:

  • швидкий позитивний ефект,

  • більш широкий спектр дії,
  • зручніше і дешевше в транспортуванні.

І органічні, і мінеральні добрива бувають сухими, гранульованими або рідкими. Що таке рідкі мінеральні добрива? Це мінеральні добрива в рідкій формі, переваги яких: зручність у використанні, безпеку при зберіганні і роботі (наприклад, їх не потрібно замішувати, а також виключено займання, яке трапляється з деякими видами сухих «хімічних» добрив).


Минеральные удобрения бывают сухими, жидкими, гранулированными

Що краще - органічні або мінеральні добрива?

Міркуючи про те, чим органічне добриво відрізняється від мінерального, деякі Рослинники наполягають на безпеку, «природність» першого і «неекологічності» другого. Нібито «хімія» в добривах може негативно позначитися на здоров'ї кінцевого споживача, на стані грунту і екології в цілому.

Насправді, це не так: в сучасному рослинництві рідко використовуються небезпечні для екології та здоров'я людини мінеральні добрива. Вирішувати, які мінеральні добрива краще, слід, спираючись на тип і складу грунту, відкритості або закритості грунту, а також - того, які рослини належить вирощувати. Звичайно, прихильники «органіки» можуть віддати перевагу органічним добривам: вони дають прекрасні результати.

Які є мінеральні добрива? Вище ми розібралися, що, в першу чергу, - прості і складні (комплексні). Прості містять один основний поживний елемент, і дія їх чітко спрямована на вирішення деякої проблеми - найчастіше, однією. Складні призначені для рішення комплексної проблеми, або ж відразу декількох питань, пов'язаних зі станом грунту або рослини.

Види простих мінеральних добрив за основним живильним елементом: азотні, аміачні, нітратні, амідні, калійні, фосфорні.

Види складних мінеральних добрив: нітрофосфат, нітрофоска, амофос, диамофос.

Отже, ми розібралися з тим, чим органічні добрива відрізняються від мінеральних, розглянемо докладніше питання: мінеральні добрива - що це? Який їх склад і принцип дії?


Виды сложных минеральных удобрений: нитрофосфат, нитрофоска, аммофос, диаммофос.

Які мінеральні добрива краще вибрати?

Мінеральні добрива: що входить до складу? Це залежить від того, прості або комплексни добрива.

Перерахуємо прості мінеральні добрива за типом основного поживного елемента:

Азотні. Добре розчинні у воді, використовуються як твердими, так і рідкими. Вносяться в грунт заздалегідь, щоб корисні речовини встигли вивільнитися до початку активного росту рослин.

Аміачні, наприклад, аміачна селітра (NH4NO3). У ній міститься близько 35% азоту, а також фосфоритне борошно, фосфорний гіпс і кальцій: крейда, вапняк. Плюс аміачної селітри в тому, що на відкритому грунті вона діє вже тоді, коли грунт ще не встиг прогрітися. Мінус - в тому, що вона вибухонебезпечна.

Нітратні, наприклад, натрієва селітра (зараз вона практично не використовується в рослинництві).

Амідні: Сечовина (часто застосовується на відкритому і закритому грунті у вигляді рідкого мінерального добрива) і ціанамід калію (дешеве, але небезпечна в роботі речовина, ефективна на бідний і нужденний в добривах підзолистих грунтах).

Калійні: хлористий калій (застосовують для картоплі і злакових), сульфат калію (найкраще добриво для рослин з дефіцитом калію), калійна сіль (застосовують для ягідних культур).

Фосфорні: простий суперфосфат (застосовується в квітникарстві), подвійний суперфосфат (вноситься в ґрунт восени, щоб підготувати рослини до зимовлі), фосфоритове борошно (допомагає рослинам боротися зі шкідниками та хворобами, підвищує власний імунітет рослин).

Комплексні мінеральні добрива - спеціальні штучно створені мікси, що містять велику кількість корисних мінеральних речовин для зросту, розвитку і плодоношення). Найпоширеніші:

Нітроамофоска (нітрофосфат) - рівний вміст фосфору й азоту.

Нітрофоска - повне мінеральне добриво, використовується під час сівби, а також для всього періоду вегетації.

Амофос - повне мінеральне добриво на основі калію, магнію і фосфору з вмістом сірки, універсальна підкормка.

Діамофос - комплексне мінеральне добриво на основі трьох головних елементів живлення всієї рослинної середовища - азоту, калію і фосфору.

Комплексні мінеральні добрива - спеціальні штучно створені мікси

Де купити мінеральні добрива?

Тепер ми знаємо, що таке  органічні і мінеральні добрива, залишилося вирішити, де купити мінеральні добрива (і органічні, звичайно) - і щоб якість була високою, технології виробництва - передовими, а ціна - розумна.

У магазині для гроверів Growpro величезний вибір сучасних сухих і рідких мінеральних і органо-мінеральних добрив: https://growpro.ua/ua/catalog/mineralnye/, з докладним описом кожного продукту - компонентів, принципу і результатів дії, взаємодії з іншими продуктами і речовинами .

Асортимент задовольнить досвідчених рослинників - є, наприклад, нітрат кальцію, сульфат калію, сульфат магнію - прості мінеральні добрива для тих, хто вміє їх готувати (змішувати, розводити) і застосовувати. І початківцям, і досвідченому Гроверу сподобається великий вибір комплексних мінеральних, а також органо-мінеральних добрив. Прихильникам органіки сподобаються лінійки на основі гуано кажанів, а також біотабз: це на сто відсотків природні добрива, що існують не тільки в сухий і рідкої, але і в таблетованій формі.


Статті по темі:

Канабіс допомагає людям з ПТСР

Чи допоможе канабідіол (КБД, CBD) скинути вагу і налагодити метаболізм?

Найкращі лампи для гроубоксів

Доставка високоякісних канабіноїдів через кращого посередника на землі - воду



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше