/ Народні способи боротьби з шкідниками рослин

Народні способи боротьби з шкідниками рослин

Для боротьби з шкідниками рослин останнім часом стали використовувати широко поширені місцеві види інсектицидних рослин. Настої і відвари, приготовлені з цих рослин, діють згубно на багатьох шкідників і є небезпечними для людини і теплокровних тварин, так як на свіжому повітрі швидко втрачають токсичність.

У статті розказано про ці рослини, описані способи приготування з них інсектицидів і застосування останніх для боротьби зі шкідниками садових і овочевих культур.

Давно помічено можливість використання для боротьби з шкідливими комахами різних культурних і дикорослих рослин, в тому числі засмічених. Такі рослини називають інсектицидними. Вони часто ростуть на ділянці або поблизу від нього.

Застосування інсекцідних рослин в боротьбі з шкідниками і хворобами

Досвід застосування різних трав в захисті рослин від шкідників і хвороб передавався з покоління в покоління, висвітлювався в різних «травниках», «рецептурних книгах». Багато рецептів включають сильно отруйні рослини, які садівникові-любителю приміняти не бажано (блекота чорна, дурман звичайний та ін.).

Для збереження інсектицидних властивостей рослин треба дотримуватися основних правил їх збирання і зберігання. Заготівлю потрібно проводити в певні терміни і фази розвитку, обов'язково в суху погоду. Так, листя картоплі і томатів зрізують під час цвітіння рослин, у ромашки аптечної треба збирати листя і суцвіття, у полині та деревію всю надземну частину на початку цвітіння.

Зібрані рослини (якщо їх не використовують свіжими, відразу після збору) сушать в тіні, під навісом, розкладаючи тонким шаром або розвішуючи на мотузках, перекладинах або дроті в прохолодному місці.

Провітрюваних приміщеннях, на горищах. Кореневища, коріння і цибулини ретельно очищають від землі і промивають у холодній воді, потім разом з товстими стеблами розрізають на частини, щоб вони швидко висихали. Сушку закінчують, коли рослини стають ламкими. Висушені рослини зберігають в паперових або тканинних мішках або картонних ящиках (поліетиленові мішечки не годяться, тому що всередині них може утворитися конденсат).


Для боротьби з шкідниками використовують луску цибулі та часнику

Зазвичай до весни накопичується чимало млявого, непридатного в, їжу часнику. Досвідчені городники не викидають його, а складають в окремий пакет і зберігають. Часниковий настій - ефективний засіб проти попелиць і гусениць на овочевих культурах, картоплі, а також в садах. Деякі овочівники готують його завчасно. Відбраковані часточки слід дрібно нарізати, засипати в бутель, залити водою у співвідношенні 1:1, щільно закрити і настоювати 8-10 діб. Настій проціджують і зберігають у добре закупореній тарі. Обприскують рослини розчином настою: 30-40 г на 10 л води.

Універсальним засобом проти збудників хвороб є відвар або настій із зелених надземних органів томатів (пасинків, а після збору врожаю - здорових частин рослин і коренів). Відвар ефективний проти сисних шкідників - дрібних гусениць, личинок пильщика попелиці, трипсів.

Ще з народних засобів проти попелиць і інших сисних шкідників використовують кульбаба.

У боротьбі з тлею, трипсами. гусеницями капустяної молі застосовують настій або відвар тютюну (свіжих або сушених листів і стебел).

Проти капустяної білявки використовують розчин гірчиці, проти гусениць капустяної совки, білявок і молі настій лопуха.

Препарати, виготовлені з інсектицидних рослин, при точному дотриманні рекомендацій не є небезпечними для здоров'я людини. І все ж при роботі з ними необхідно виконувати запобіжні заходи, як і при роботі з пестицидами. Засоби і способи їх приготування наведені в табл. 1,2.

Шкідник Засіб і спосіб приготування
Листогризучі (Гусениці, жуки, пилильщики т.ін.)
 - - 5 кг подрібнених пасинків або сирого бадилля помідорів, або 2 кг сухого бадилля кип'ятять в 10 л води 30 хв на повільному вогні, відвар відціджують. 2-3 л відвару розводять в 10 л води і додають 40 г мила господарського;

- 3 кг деревної золи наполягають на 10 л води 2 доби, настій проціджують; 50 - 100 г сухої гірчиці заливають 10 л гарячої води, настоюють дві доби, розбавляють холодною водою в співвідношенні 1: 1.   

- 1 кг добре / пров'яленої дрібно нарубаної сирої полині (збирати під час цвітіння) або 700-800 г сушеної полині настоюють 24 ч і кип'ятять 30 МНН, розбавляють в 10 л води і додають 40 г мила; .

- 1 кг (250 г сухих) рослин чемериці Лобеля або 100 г кореневищ настоюють протягом 1-2 діб в 10 л води або настоюють 6 - 8 год, потім кип'ятять 30 хв;

- 800 г висушеної і подрібненої деревію звичайного, зібраного на початку цвітіння, кип'ятять 30 хв в 10 л води, проціджують, розбавляють в 10 л води, настоюють 1,5-2 доби і додають 40 г мила;

- 5-6 кг стебел з листям солодко-гіркого пасльону замочують на 3-4 год у відрі води, кип'ятять на невеликому вогні 3 год і проціджують відвар. Його можна зберігати в щільно закупореній скляній тарі в прохолодному місці (декілька місяців. Перед вживанням розбавляють водою (1 л відвару на 2 л);

- 1 кг розрізаних плодів стручкового перцю кип'ятять на 10 л води протягом 1 год в закритому емальованому посуді, відвар наполягають протягом 2 діб, потім перець розтирають, віджимають і проціджують відвар. Його можна зберігати в закупореній скляній тарі. Перед вживанням 125 смЗ відвару розбавляють в 10 л води і додають 40 г мила;

- 4 кг свіжого молочаю прутьевидного, зібраного після цвітіння, кип'ятять У невеликій кількості води 2-3 ч, відціджують і додають 10 л води


Звертаємо Вашу увагу в деяких розчинах використовують мило, а саме, не туалетне, і не готове рідке мило, а натерте на тертці господарське мило, попередньо залите теплою водою на 1-2 години.


Шкідник

Засіб і спосіб приготування

Лістососущі попелиці, медяниці, павутинні кліщі, рослиноїдні клопи

- Відвар помідору, полині гіркогої, чемериці Лобеля готують так само, як і проти листогризучих.

- 1 кг сухої блекоти чорної, дурману звичайного другого року життя або 500 r сухого розеткового листя першого року життя з корінням настоюють у воді 12 год. Перед обприскуванням додають 30-40 г мила;

- 1 кг сухих рослин з кореневищем воронячого ока, зібраних під час цвітіння, настоюють у воді 24 год;

- 1-1,2 кг сухих рослин гірчака повзучого, зібраних на початку цвітіння, настоюють у воді 24 год (можна 6-8 год і кип'ятити протягом 30 хв). У настій (відвар) додають 30 г мила;

- 1,2 кг зеленої або 0,6-0,8 кг сухого бадилля картоплі, що не уражена хворобами, настоюють 3-4 год у воді;

- 1 кг сухих квіток ромашки аптечної настоюють в 1,5 л води 12 ч. Перед обприскуванням доливають 10 л води і додають 40 г мила;

- 400 г сушених рослин тютюну настоюють у воді протягом доби, кип'ятять 2 год, відціджують, додають таку ж кількість води і 40 г мила;

- 400 г листя або 200 г рослин кульбаб разом з кореневищами заливають 10 л теплої води настоюють 2 ч.


Висаджуючи рослини з сильним запахом серед овочів і ягідників, ви дезоріентіруете їх шкідників.
  • Базилік - проти мух і комарів.
  • Чорнобривці (тагетес) - проти нематод, багатьох захворювань троянд, тюльпанів, гладіолусів.
  • Безсмертник - проти молі.
  • Бузина червона - проти мух, мишей, щурів, яблуневої плодожерки.
  • Бузина чорна - проти смородинового почкового кліща, листках вогнівки, яблуневої плодожерки.
  • Жоржини - проти пирію (садити 2-3 роки поспіль на місці заростей пирію).
  • Дельфініум - проти більшості шкідників овочевих культур, мідяниць, пильщика.
  • Злакові (озиме жито або овес) - проти нематоди і ґрунтових патогенних грибів.
  • Картопля - проти шкідників бобових культур, капустяних шкідників попелиць, кліщів, саме тому капусту добре садити по краях картопляного поля.
  • Кінза (кореандру) - проти мишей.
  • Конопля (в період цвітіння) - проти більшості яблуневих шкідників.
  • Лук - проти морквяної мухи.
  • Матрікарія - проти більшості шкідників садів.
  • Морква - проти цибулевої мухи.
  • Настурція - проти нематод, гризунів і грибних захворювань овочів, півоній, фітофтори картоплі.
  • Нігтики (календула) - проти нематод, попелиці, малиною мухи, кореневої гнилі (фузаріозу) півонії, тюльпанів, гладіолусів, проти листогризучих шкідників ягідників.
  • Пижмо - проти багатьох шкідників яблуні.
  • Пиретрум - проти нематод, мишей і щурів.
  • Томат - проти совок, попелиці, вогнівки, пильщика, гусениць.
  • Редька - проти павутинного кліща на огірках.
  • Ромашка аптечна - проти більшості шкідників садів.
  • Селера - проти капустяної білявки.
  • Тютюн запашний - проти капустяної і цибулевої мухи.
  • Кріп - проти хрестоцвіті блішки.
  • Хрін - проти кили капусти, ріпи, брукви.
  • Черемха звичайна і віргінська - проти комарів.
  • Чернокорінь (насіння) - проти мишей.
  • Часник - проти попелиці, хрестоцвітих блішок, павутинного кліща, землянично-малинового довгоносика, мурах, багатьох захворювань троянд, тюльпанів, гладіолусів, а також проти фітофтори томатів.
  • Шпинат - проти багатьох шкідників овочів.


 

Стаття була створена для сайту https://www.growpro.com.ua

Публікувати допускається тільки з дозволу правовласника. При цитуванні, посилання (для Інтернет-ресурсів - гіперпосилання на сайт обов'язкова).

Література

Васіна А. Н.Використання рослин диких видів для боротьби зі шкідниками садових і овочевих культур 1972.81с.

Чекулаев І.А. Захист саду від шкідників і хвороб

Корчагін В.Н. Захист саду від шкідників і хвороб. - М .: Колос, 1978. - 285 с.

Савздарг Е.Е. Шкідники ягідних культур. -М .: Сельзозгіз, 1960. - 271 с.

Камшилов Н.А. Практичні поради з садівництва. - М .: Колос, 1971. - 304 с.

Список хімічних і біологічних засобів боротьби з шкідниками, хворобами рослин і бур'янами, дозволених для роздрібного продажу населенню в 1984-1987гг. // Захист рослин 1984. -№6. -с.46-51


Читайте також:

Як самому зробити розчин для гідропоніки 

Клонування рослин

Захворювання які лікуються марихуаною - ТОП 10

Добрива для цвітіння



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше