/ Як самому зробити розчин для гідропоніки

Як самому зробити розчин для гідропоніки

Як правильно вирощувати гідропоніку

Це наша третя стаття про те, як вирощувати в гідропоніці. З двох попередніх ми дізналися, що з самого дитинства знайомі з гідропонікою, і великі адепти цього методу - наші бабусі: цибуля в баночці на підвіконні - це найпростіший спосіб, як зробити гідропоніку самому. Навіть більше: цибуля в баночці - це приклад застосування «методу глибоководної культури» (або «плаваючої платформи»), при якому коріння рослини постійно знаходяться в рідині. Але який саме рідини і як це працює? Гідропоніка - це, перш за все, вода. Але тільки на воді повноцінний врожай не виростити.

Як самому зробити розчин для гідропоніки: підготовка

Навіщо потрібен живильний розчин і чому не можна обійтися чистою водою? Тому що гідропоніка - особливий метод гроувінгу, і відмінність його від грунтового методу полягає у використанні нейтрального субстрату для закріплення рослини і живильної рідини для коренів. На відміну від ґрунтового методу, поживні речовини надходять безпосередньо до коренів. А вода, незважаючи на її незамінність у житті рослини, не дуже багата поживними речовинами, тому коріння рослини, позбавлені грунту, повинні омиватися живильним розчином.

Що потрібно знати перед тим, як приготувати розчин для гідропоніки:

  1. Розчин можна купити готовий (наприклад, в спеціалізованому магазині для гровера) або приготувати самому за рецептом.
  2. Раз в 2-3 тижні розчин зливають і промивають установку. Доливати концентрат - неправильна техніка, яка може погубити рослини (концентрація солей у воді може стати небезпечною).
  3. Живильні речовини розчиняються у воді, температура якої 23-25 ​​градусів.
  4. Водопровідну воду відстоюють добу, щоб вийшов хлор.
  5. Необхідні поживні речовини розчиняють у воді в правильній пропорції, інакше є небезпека надлишку (який так само небезпечний для рослини, як і дефіцит речовин).
  6. Щоб мати уявлення про склад розчину, вимірюють його електропровідність. Цей метод - зразковий, тому що про точний склад він нічого не повідомляє, але можна зрозуміти, насичений розчин чи ні. Висока електропровідність - висока концентрація речовин в розчині, низька - занадто багато води. Розчини електролітів, в тому числі живильна рідина для гідропоніки, мають іонну провідність, тобто електропровідність поживних розчинів залежить від концентрації іонів і їх переміщення в електричному полі. Чим більше іонів, тим вище електропровідність.
  7. Існують спеціальні прилади, що вимірюють не тільки EC (електропровідність), але і TDS (концентрацію поживних речовин в міліграмах на літр в ppm). ЄС залежить від температури розчину, тому вимірювання краще проводити при температурі близько 25 градусів (знадобиться термометр для рідин). Вам знадобиться такий прилад.
  8. Концентрація розчину - різна в залежності від періодів життя рослини.


Значення ppm для різних етапів росту і умов інсоляції:

Плодові, ppm

Листові, ppm

Початковий зріст

1120-1260

980-1120

Звичайне зростання

1750

1260

Період плодоношення

1680-1820

При нестачі світла

2000

1320

При сонячному світлі

1700

1120


Як приготувати розчин для гідропоніки: рецепти

Як самому зробити живильний розчин для гідропоніки? Існують готові концентровані суміші, і простіше - розвести у воді таку суміш. Це гарне рішення для початківців, але мінус цього методу - ціна концентрату. Існують рецепти приготування поживних розчинів з набору добрив за нижчою ціною. Це складніше, знадобиться  вимірювач Ph, EC / TDS і ваги, але інгредієнти продаються в магазині для садівників і недорогі.

Знадобляться:

  • сульфат калію,

  • сульфат магнію,
  • кальцієва і калієва селітри,
  • монофосфат калію,
  • аміачна селітра або Уніфлор мікро.

Знадобиться також програма NPK-калькулятор (калькулятор пропорцій азоту, фосфору і калію), щоб розрахувати правильне співвідношення основних елементів для життя рослин. Значення в калькуляторі вказані в мг/л.



Ось як можна самому зробити розчин для гідропоніки:

1. Зважуємо потрібну кількість добрив, підраховану на калькуляторі.

2. Висипаємо перераховані вище добрива в ємність з відстояною водою.

3. Кожен елемент додаємо по черзі, попередньо розмішуючи в невеликій кількості води, щоб не зіпсувати готовий розчин (може випасти осад). Розмішуємо, поки речовина повністю не розчиниться у воді.

4. Вимірюємо EC і Ph готового розчину, якщо кислотність низька, додаємо в розчин сірчану кислоту з розрахунку крапля на літр.

Рослина «привчають» до розчину поступово: до води додають ¼ розчину, через тиждень - ½, і тільки на третьому тижні занурюють коріння в нерозбавлений розчин.




Ось рецепт популярного і простого розчину Кнопа, на 1 літр води (знадобляться тільки ваги, без NPK-калькулятора):

             1. Нітрат кальцію (кальцієва селітра) - 1 г .;
             2. Фосфат калію однозаміщений - 0,25 г .;
             3. Сульфат магнію - 0,25 г .;
             4. Хлорид калію - 0,125 г .;
             5. Хлорид заліза - 0,0125 р

Кожну речовину розчиніть окремо в невеликому об'ємі води, потім в ємність з чистою водою (700 мл) додайте розчини поступово, добре розмішуючи їх. Долийте води, щоб вийшов літр готового розчину. Зверніть увагу, що в якісному розчині осаду бути не повинно; якщо з'явився іржавий осад - використовуйте залізний купорос замість хлориду заліза (1,5 м залізного купоросу, 1,7 м лимонної кислоти розчиніть окремо в невеликій кількості води, а потім змішайте, поступово доводячи об'єм до 0,5 л.). 5 мл такого розчину на літр розчину Кнопа замінить хлорид заліза.

Існують і інші рецепти для самостійного приготування поживних розчинів: по Герріка, по Еллісу, літні і зимові.

Отже, ми розібралися з тим, як самому приготувати живильний розчин для гідропоніки. У наступній статті розглянемо докладно, як виростити марихуану на гідропоніці.


Статті по темі:

Чому насіння конопель не проростає?
Таблиця відповідності EC і TDS:
Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина I
Найкращі лампи для гроубоксів



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше