/ Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина I

Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина I

Як правильно вирощувати гідропоніку

Людство давно знає, як робиться гідропоніка. Як не дивно, сам метод гідропонного вирощування - древній: тут можна згадати плавучі сади ацтеків, чинампа (друга назва - «плавучі острови») - під штучно створеним метровим шаром ґрунту була вода, в якій знаходилися коріння дерев. Чинампа давали кілька врожаїв на рік і можливість займатися землеробством на заболочених ділянках.

Якщо висячі сади Семіраміди - не міф, в них напевно застосовувалася та ж технологія. Сучасна гідропоніка - це ті ж «висячі» або «плавучі» сади, де коріння рослин харчуються розчином безпосередньо, без грунту. Виходить, що гідропоніка - одне з сіми чудес світу. І всі бачили, як росте гідропоніка - зелена цибуля в баночці з водою, вирощений бабусею на підвіконні, - теж варіант застосування гідропонного методу.

Системы для гидропоники

Як виростити гідропоніку за допомогою різних систем

Гідропоніка - як це працює, як рослина отримує необхідні речовини, якщо його коріння не в грунті? Фактично, за грунт працює вода: саме слово «гідропоніка» походить від слів «вода» і «робота». Для людини роботи залишається менше: простіше регулювати температуру і вологість повітря, освітленість та інші умови розвитку рослини, включаючи подачу живильного розчину. Субстрат, вода і добрива витрачаються економніше, ніж при вирощуванні традиційним методом. 

Те, як виглядає гідропоніка, залежить від обраного типу гідропонних систем:

  • При аеро-гідропонній технології коріння отримують воду і поживні речовини за допомогою аеро компресора або помпи. Схожий метод - аеропоніки (аерозольний), коли коріння рослини оповиті хмарою розпорошеної аерозолем живильної рідини.

  • Прикладом «системи глибоководної культури» (або «плаваючої платформи») можуть служити плавучі острови чинампа - коріння рослини постійно омиваються живильним розчином.

  • Техніка «живильного шару» (Nutrient Film Technique) - популярний метод гідропонного вирощування, при якому тонкий шар живильного розчину тече по дну спеціального каналу, забезпечуючи корінням достатню оксигенацію (площа зіткнення повітря з розчином - велика). Цей метод застосовують при культивації салату, шпинату, руколи та інших скоростиглих культур.

  • Гнотова система - метод, при якому в живильний розчин занурений гніт, інший кінець якого розміщений в горщику з субстратом, агроперліту або вермикуліту. Коріння рослини отримують необхідні речовини, що надходять по гноті. Гнотова система добре підходить для новачків або домашнього використання - зіпсувати майже неможливо.

  • Система періодичного затоплення («технологія припливу і відпливу», ebb and flow): живильний розчин перетікає з лотка в лоток, або зливається через отвір в ємності і наливається знову. Дозволяє здійснювати оксигенації кореневої зони при зливі розчину. Рослини знаходяться в резервуарі з інертним субстратом, з'єднаному за допомогою шланга з резервуаром живильного розчину, рідина з якої періодично надходить до рослин.

Відомі й інші прийоми того, як зробити гідропоніку - наприклад, вертикальна система гідропоніки. Але описані вище технології - найпопулярніші, і деякі з них підходять для домашнього вирощування, в тому числі - недосвідченими Гроверами.

вертикальные системы


Які рослини можна вирощувати гідропонним способом

З тим, що таке гідропоніка і як вирощувати рослини за допомогою різних гідропонних систем, розібралися. Тепер важливо зрозуміти, що можна і що не можна вирощувати гідропонним методом.

Краще не вирощувати на гідропоніці такі рослини:

  • Деякі бульбові (чутливі до неправильного поливу, можуть згнити);

  • Рослини, які потребують регулярного догляду за листям (обсипаються і можуть зіпсувати живильний розчин);
  • З швидко зростаючими коріннями (необхідно часто пересаджувати);
  • Рослини, які потребують низькотемпературної «зимовлі» в період спокою (температура рідини опуститься нижче норми).

Добре ростуть на гідропоніці рослини:

  • Цибулинні;

  • Ефіроолійні;
  • Пряні трави;
  • Салат, шпинат, рукола, мангольд і т.д .;
  • Бобові;
  • Квіти;
  • Лікарські, в тому числі марихуана,
  • та інші.


вертикальное выращивание конопли


Статті по темі:
Поради Гроверу початківцю



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше