/ Клонування рослин

Клонування рослин

Клонування рослин існує давно і, на відміну від клонування тварин і людей, не викликають етичних суперечок. Це всього лише спосіб створення нових рослин без використання насіння, черенкуванням. Важливо, що клонована рослина буде мати всі ознаки материнського, тобто, буде його повною генетичної копією. Врожайність, стійкість до хвороб, стать рослини - все це повториться в клоні. А ще клонувати одну рослину можна кілька разів. Майже чарівництво.

Для чарівництва необхідно: доросла рослина в стадії вегетації (росту і розвитку), ніж або ножиці, а також спонж, спрей і гель для клонування.


Переваги, типи, процес клонування


Навіщо клонувати рослину, якщо можна виростити їх з насіння і саджанців? Ось декілька переваг черенкування:

  • той же набір генів, що і у материнської рослини (клон жіночої рослини буде жіночим, аналогічні зростання і розвиток);

  • врожайність і стійкість до хвороб, вміст активних речовин - такі ж, як у материнської рослини;
  • материнський кущ може дати кілька клонів;
  • клони сильніше, швидше розвиваються, рідше гинуть, дають багатий врожай.

Застосовують три типи клонування: стеблове (черенками), листове, кореневе.

Стеблове клонування - найпоширеніше, тому розглянемо його докладніше покроково. Щоб клонувати канабіс:

1. Знаходимо місце відгалуження пагонив від стебла. Вибираємо молодий, свіжий пагон зі світло-зеленим листям. Бажано вибрати пагон ближче до нижньої частини рослини - там більше гормонів, черенок швидше пустить коріння (ріст коренів прискорить гель для клонування).

2. Готуємо спрей для клонування (наприклад, Спрей для клонування ROOT! T Cutting Mist), за кілька днів обробляємо материнську (донорську) рослину.

3. Пам'ятаємо про дезинфекцію інструмента, без неї рослина може захворіти. Для дезінфекції можна використовувати спирт або спиртовмісні настої. Обробляємо все обладнання.

4. Готуємо середу для вирощування: замочену в розчині мінеральну вату або спеціальні спонжи (наприклад, таблетки-спонж для клонування і пророщування насіння ROOT! T Natural Rooting Sponges).

5. Дбаємо про швидке зростання коренів: в цьому допоможе гель для клонування (прискорює утворення кореневої системи, стимулює ріст коренів).

6. Зрізаємо черенок - ножицями, ножем, скальпелем або лезом. Довжина черенка - 10-20 см., Кут зрізу - 45%. Важливо, щоб черенок якомога менше контактував з киснем: інакше почнеться загоєння рани, і ріст коренів зупиниться. Для цього рекомендують занурити його в воду на час проведення маніпуляцій з середовищем для пророщування (pH -5,8-6,2). Якщо рана почала затягуватися, поновіть її.

7. Зріжте всі листя з черенка. Це необхідно для того, щоб життєві сили рослина витрачала на на ріст коренів а ні на харчування листів.

8. Підтримуйте правильну температуру (21-25 С) і вологість (80-90%).

9. Використовуйте лампу холодної колірної температури (6500К) 18-20 годин на добу. Останній час що залишився гровери рекомендують затемнювати черенки.



спрей для клонирования

Як виростити коріння у черенка: вода, живильний розчин, клон-гель


Існує кілька способів пророщування коріннь. Найпростіший - помістити черенок в звичайну воду і залишити в ній на тиждень-другий. Після цього - пересадити черенок з корінням в грунт або субстрат. Це ненадійний спосіб, тому багато гроверів використовують розчини і гелі.

Поживний розчин - це вода плюс стимулятор коренеутворення, який дозволяє створити середовище, сприятливе для росту коренів і розвитку рослини. Коріння ростуть швидше, коренева система розвинена, рослина здорова.

Сучасний спосіб пророщування коріння - клон-гель. Growpro рекомендує гель для клонування ROOT! T, який не тільки стимулює ріст кореневої системи, а й утворює ущільнення навколо поверхні зрізу, змушує рослину активно поглинати поживні речовини, запобігає зневодненню, не дає розвинутися інфекції.


гель для клонирования

Спонж для клонування і субстрат для висадки

Спонж для клонування - ефективна заміна мінеральній ваті, води та інших традиційних методів пророщування. Губка - біорозкладаний полімер, в якому поєднані торф, кора рослин, корисні мікроелементи і бактерії, які стимулюють розвиток кореневої системи. У губку потрібно помістити черенок, попередньо оброблений клон-гелем, і коріння не змусять себе чекати. Growpro пропонує губки в зручному форматі таблеток: Таблетки-спонж для клонування і пророщування насіння ROOT! T Natural Rooting. Текстура спонжа дозволяє з'єднати воду і кисень в оптимальній пропорції, створює оптимальне середовище для розвитку кореневої системи рослини.

Ще один спосіб проростити коріння у черенка - обробити клон-гелем і помістити в субстрат. Оптимальний для цього кокосовий субстрат з койри - він нейтральний, стерильний і не містить патогенних мікроорганізмів.

спонж для клонирования



Читайте також:

Буферизація кокосового субстрату UGro 

Коноплі та осіннє похолодання. Як зберегти врожай від холоду

Марихуана замість ранкової кави: корисний їстівний канабіс

Доставка високоякісних канабіноїдів через кращого посередника на землі - воду



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше