/ Листя конопель жовтіють - що робити?

Листя конопель жовтіють - що робити?

Листя конопель жовтіють - що робити?

Листя канабісу це головний індикатор стану рослини. За їх кольором визначається недолік або надлишок поживних речовин, також досвідчений гровер знає, як визначити хворобу марихуани за кольором листя. Чому жовтіє листя конопель? Що робити, якщо листя конопель жовтіють, скручуються вниз, сохнуть?


Чому листя на марихуані жовтіють

Перш ніж приймати будь-які заходи, необхідно розібратися, чому листя на ваших рослинах починають жовтіти. Ось найпоширеніші причини:
  • природні процеси під час росту;
  • нестача поживних речовин;
  • світловий опік марихуани;
  • хімічний опік;
  • паразити і хвороби конопель;
  • неправильний температурний режим;
  • надлишок вологи, надмірний полив;
  • зміна способу вирощування (наприклад, пересадка рослини в аутдор);
  • порушення технологій вирощування в Індорі (ранній переклад цвітіння) і т.д.
Колір і стан листя підкажуть, чому жовтіє листя марихуани, і якого характеру виникла проблема. Також слід звернути увагу на наступний момент: проблема присутня на всіх кущах або тільки на деяких? Якщо, наприклад, жовтизна і відсихання кінчиків помічені на кущах, розташованих ближче до лампи або в більш сонячному місці, коли мова йде про вирощування в аутдорі, то, швидше за все, позначається надлишок світла. А якщо однакові симптоми спостерігаються у всіх кущів - необхідно обов'язково досліджувати всі рослини і субстрат на предмет хвороб і паразитів, а потім замислитися над лікуванням конопель, яке допоможе врятувати кущі і зберегти врожай.


Жовтіють нижні листя

Гровер початківець лякається панікує, помітивши, що нижнє листя марихуани жовтіють. Слід пам'ятати, що протягом усього циклу, від сходів до збору врожаю, листя конопель змінюють колір, і старе листя починає потроху жовтіти. Це - природний процес, і в даному випадку немає нічого страшного, якщо при вирощуванні листя марихуани жовтіють. Найкраще, що може зробити гровер - акуратно видалити старі пожовклі листя. Вони вже не беруть участь в продуктивності, але споживають енергію, яку отримує рослина від світла, повітря і поживних речовин. Видалення старого листя сприяє кращому росту молодого листя, кращому цвітінню, як наслідок - кращf якість врожаю.

Інша причина пожовтіння нижніх листків - неправильний полив. Недолік вологи призводить до засихання рослин, надлишок - блокує доступ кисню, в результаті рослина задихається. Якщо листя марихуани опустилися і скручуються вниз, необхідно збалансувати кількість вологи.



Жовтіють верхні листя

Якщо жовтіють верхні листки марихуани - це вірна ознака того, що з рослинами щось не так. Гровер з досвідом визначить проблему з першого погляду  і прийме необхідні заходи для збереження врожаю. Для новачка поява жовтизни на листях стає приводом для тривоги, і головна його задача - правильно визначити причину того, що відбувається. Якщо причина в неправильно збалансованому підживленні, поливу, а також якщо рослина в Індорі була неправильно переведена на іншу стадію, Гроверу необхідно переглянути баланс добрив або розташування освітлювальних приладів. У чому саме причина пожовтіння листя, можна визначити за їх зовнішнім виглядом, відтінки, локації жовтизни.



Дефіцит поживних речовин

Перш за все, варто пам'ятати, що перед збором врожаю, коли кущі поливають чистою водою без підживлення, нестача поживних речовин, особливо азоту - це нормально. Саме в цей період варто стежити за кількістю води, уникати надлишку вологи і не використовувати підживлення. Чого саме не вистачає рослинам - про це розповість колір і листя.

Дефіцит азоту: листя марихуани бліднуть і набувають жовтуватий відтінок.

Дефіцит магнію: нижні і середні листя покриваються жовтими плямами з темними жилками, кінчики загинаються догори і набувають іржавий відтінок.

Дефіцит калію: краї листя світлішають, з'являються темні плями, кінчики старого листя мають коричнявий колір.

Дефіцит сірки: листя набувають блідо-зеленого відтінку з невеликою жовтизною, кінчики загинаються донизу, візуально нагадують обгорілі, стеблинки листя стають фіолетовими.

Дефіцит заліза: листя на верхівках кущів жовтіють, прожилки набувають явно виражений зелений відтінок.

Дефіцит марганцю: жовтіють жилки молодого листя.

Дефіцит цинку: кінчики листя обгорають і зморщуються, жилки жовтіють.

Дефіцит фосфору: зростання загальмоване, на листках марихуани з'являються коричневі плями.

Правильний вибір збалансованого підживлення - одна із запорук здорового зрісту і доброго врожаю. В Інтернет-магазині GrowPro представлений широкий асортимент підживлення і добрив для марихуани на всіх стадіях вирощування. Консультанти нашого магазину допоможуть гроверам початківцям правильно вибрати комплекс добрив в залежності від способу вирощування та стадії росту.



Світловий опік

Джерелом проблеми, пов'язаної з пожовтінням верхніх листків, може бути не тільки неправильне використання добрив. Перегрів, світловий опік, пересихання - також поширена проблема при вирощуванні в гроубоксів. Набираючи зростання, молоді кущі скорочують відстань між листям і освітлювальним приладом, як результат - рослини отримують світловий шок і опік, листя марихуани скручуються, кінчики листів марихуани сохнуть і відмирають. Цього можна уникнути, якщо стежити за ростом молодих кущів і вчасно міняти положення лампи у гроубоксі.



Хвороби конопель

Паразити, грибкові та інші захворювання також є причиною, по якій жовтіють і відсихають кінчики листів. При появі тривожних симптомів  необхідно оглянути всі кущі і зрозуміти, торкнулася проблема всього саду або окремо взятих рослин. У другому випадку найбільш прийнятний варіант - знищити заражені рослини і вжити заходів для збереження решти врожаю. Якщо хвороба вразила всі кущі, слід почати лікування. Засоби для терапії і підвищення імунітету конопель ви можете придбати в нашому Інтернет-магазині GrowPro.

До найпоширеніших хвороб марихуани відносяться цвіль, грибкові захворювання і паразити:

1. Вірус тютюнової мозаїки
Дане захворювання не надто поширене, і в цьому його небезпека. Вірус тютюнової мозаїки, який проявляється у вигляді появи коричневих і білястих плям на листках, заразний. При виявленні цього захворювання слід знищити вражений кущ, щоб уникнути поширення хвороби на здорові рослини. Після цього необхідно замінити субстрат або грунт, так як збудник хвороби передається через грунт.

2. Грибки і пліснява
Якщо на рослинах виявляються жовті або коричневі плями в кілька міліметрів, швидше за все, причина в грибкових захворюваннях. Найбільш сприятливі умови для таких захворювань - занадто висока вологість і дуже низька температура. Для профілактики грибкових захворювань необхідно контролювати і підтримувати температурний режим і оптимальний рівень вологості у гроубоксі. Якщо гриб або цвіль все-таки вразили рослини, потрібно привести в норму всі ключові показники і обробити хворі кущі фунгіцидами.

3. Паразити і шкідники
Ця проблема найбільш поширена при вирощуванні в аутдорі, оскільки комахи та інші паразити водяться в природному середовищі. Для зараження паразитами характерні такі симптоми, як невеликих розмірів жовті або білуваті плями і смуги. Самі шкідники - попелиці, кліщі, комахи - поселяються на внутрішній стороні листа, тому при вирощуванні марихуани в аутдорі необхідно щодня перевіряти кущі на наявність паразитів і їх яєць або личинок на листях.

Профілактикою зараження, крім таких перевірок, є обробка кущів інсектицидами, як натуральними, так і синтетичними. Однак же, при такій обробці слід знати міру і обережність, щоб уникнути хімічних опіків та інших пошкоджень листя і кущів в цілому. Також рекомендується спеціальне підживлення для грунту, оскільки в грунті можуть водитися шкідники, під'їдають кореневу систему.
Якщо ж паразити були виявлені, слід провести повну дезінсекцію, аж до знищення яєць шкідників, а потім обробити рослини інсектицидами.



Загальні поради по вирощуванню марихуани

Щоб кущі були здоровими, а врожай рясним і якісним, слід дотримуватися кількох простих правил вирощування конопель.

Якщо мова йде про вирощування в Індорі, перш за все, необхідно замислитися над якісним обладнанням від перевірених виробників. Крім гроубоксу, системи освітлення і аерації, Гроверу знадобляться прилади для вимірювання показань температури і вологості.

Субстрати, добрива, засоби для обробки - на цьому не слід економити. Все це - запорука здорового розвитку та якісного врожаю. Як і устаткування, субстрати і підживлення рослин від перевіреного виробника потрібно купувати у перевірених постачальників. У нашому магазині весь товар має відповідний знак якості!

Нарешті, найпростіше правило - щодня оглядати свої рослини і при появі тривожних симптомів вживати належних заходів.

Інтернет-магазин GrowPro пропонує товари для вирощування марихуани від провідних світових лідерів на ринку гроувінгу. На всю нашу продукцію ми надаємо офіційну гарантію від виробника.

Ваш врожай - наша турбота!

Читайте також:

Чому насіння конопель не проростає? 

Як правильно вирощувати гідропоніку. Частина I

Найкращі лампи для гроубоксів

Як підвищити врожайність конопель в Індорі?



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше