/ Чому шишки конопель не виростають?

Чому шишки конопель не виростають?

Харвест (збір врожаю) - найочікуваніша і сама коротка стадія вирощування марихуани. Під врожаєм конопляри мають на увазі шишки (вони ж бошки, бутони, сенсімілья) - в них зосереджена найбільша кількість тетрагідроканабінолу, який використовують в медичних цілях, а в країнах, де легалізована марихуана - в цілях "пихнути травички". Проте, гровер не завжди після чималих праць отримує можливість радіти результату. На превеликий жаль (саме серед новачків найбільш поширена подібна проблема), шишки не вражають ні розміром, ні кількістю, незважаючи на бездоганний температурний режим, правильне підживлення і суворе дотримання правил поливу. Чому шишки конопель виростають маленькими? Що стає причиною поганого врожаю? У даній статті ми постараємося максимально розкрити суть проблеми, а також дати відповіді на питання, які часто виникають у новачків.

Структура шишок і суцвіть конопель

Передусім, необхідно розібратися, як влаштовані суцвіття конопель, і де розташовується те, заради чого гровер старається і працює. На малюнку показано, де яка частина розташована, а опис дасть найбільш точне уявлення про будову шишок.


Кола - верхня частина суцвіття. Коли діляться на головну (верхівка куща, розташована на витягнутому суцвітті, також називається центральною колою) і стеблові (розташовані на бічних суцвіттях, відрізняються від центральної меншими розмірами). Чашка - складається з чашолистків, зовні нагадує скупчення маленького листя. Чашолистки різняться по формах і розмірах. На чашках розташовані утворення, що за формою нагадують краплю. Саме тут зосереджена найбільша кількість трихом, виробляючих канабіноїди. Товкачик - білий відросток, у міру дозрівання жовтіючий. Товкачики ростуть з чашок жіночих кущів, вони потрібні для уловлювання чоловічого пилку. Для гроверів ці частини куща не представляють ніякої цінності, їх функція - розмноження. Трихомы - рослинні залози, які виробляють смолу. Основна функція трихом - захист рослин від несприятливого клімату і шкідників, але саме трихомы мають найбільш високу цінність для конопляря. Кількість вироблених смол, кристалізується на шишці, і визначає якість врожаю. Адже в цих смолах містяться речовини, зокрема, тетрагідроканабінол, на отримання якого спрямована всяпраця гровера.

Чоловічі і жіночі суцвіття конопель

Як і всі інші рослини, коноплі мають чоловічі і жіночі суцвіття, функція яких - розмноження. Цінність для коноплярів представляють виключно жіночі особини - їх суцвіття виробляють смоли. Жіночі суцвіття більше чоловічих, відмітна ознака яких - маленькі листя в підставі. Чоловічі суцвіття виробляють пилок, необхідний для запліднення суцвіть жіночих і подальшого розмноження. Існують і сорти з суцвіттями-гермафродитами, запилюються самостійно.



Процес утворення суцвіть і шишок конопель

Поява перших бутонів марихуани спостерігається при переході зі стадії вегетації на стадію цвітіння. Автоцвітущі сорти починають цвісти самостійно, досягнувши порогу зрілості, закладеного генетикою. Сорти, що переходять у фазу цвітіння в залежності від тривалості світлового дня, називаються фотоперіоднимі.

 Стадія цвітіння ділиться на три етапи:
  1. Предцвітіння - поява бутонів. У цей період, який триває від двох до трьох тижнів, на кущі в районі міжвузлами  утворюються бутони.
  2. Цвітіння - припинення зростання кущів і активна фаза вироблення тетрагідроканабинола (ТГК) та появи смол. У цей період вироблення ТГК збільшується.
  3. Дозрівання - перетворення бутонів в шишки з великою кількістю трихом. На цей період припадає максимальне вироблення ТГК.


Чому шишки конопель маленькі?

Отже, ви вже маєте уявлення про те, як влаштований кущ конопель, і як утворюються шишки. Але чому ці шишки далеко не завжди радують своєю кількістю і розміром?

 Основні причини поганого дозрівання шишок конопель - це:
  • запилення жіночих суцвіть або наявність суцвіть гермафродитів;
  • несприятливі кліматичні умови;
  • неправильний перехід на стадію цвітіння в Індорі;
  • надмірна кількість вологи, в тому числі, неправильний полив;
  • неправильна підгодівля;
  • використання добрив на стадії дозрівання;
  • недостатня кількість поживних речовин;
  • повернення в вегетативну стадію;
  • неправильне використання освітлювальних приладів.
При аутдорном вирощуванні причиною низької якості врожаю можуть бути також паразити і шкідники, що живуть у грунті і вражають кореневу систему.


Уся справа в статевій приналежності!

Однією з найбільш поширених причин низької якості врожаю є запилення жіночих суцвіть чоловічий пилком. Обпилені суцвіття "перебудовуються" в режим розмноження, тому дають поганий врожай. Щоб отримати бажаний результат, Гроверу необхідно на ранній стадії відрізнити жіночі кущі від чоловічих або гермафродитів і розсадити їх, щоб жіночі особини залишилися не запиленними і виробляли більше смол.



Поливаємо і підживлюємо правильно!

Не забувайте, що конопля не любить надмірну кількість вологи! Надмірний полив шкодить рослині і знижує якість врожаю. Особливо важливо уникати підвищеної вологості на стадії цвітіння, оскільки в цей період кущі конопель найбільш схильні до грибкових захворювань і цвілі.
Що стосується підживлення, то для стадії цвітіння є різні види збалансованих добавок, які продаються в спеціалізованих магазинах. У нашому Інтернет-магазині GrowPro такі підживлення і представлені в широкому асортименті. Вибір добрив залежить від потреб кущів. Визначити недолік або надлишок того чи іншої речовини досвідчений гровер може за станом листя і суцвіть.
Що стосується стадії дозрівання, то в цей період кущі поливають чистою водою без додавання добрив і стимуляторів.



Вибір світлового режиму

Для аутдорного вирощування це питання не актуальне, оскільки кущі ростуть у природному середовищі, і такі фактори, як тривалість світлового дня і інтенсивність освітлення, залежать виключно від погодних умов. При вирощуванні у гроубоксі вкрай важливо вибрати не тільки правильний світловий режим, найбільш наближений до природних умов, але і правильне положення лампи. Зважайте на те, що освітлювальні прилади дають не тільки світло, а й температуру. Якщо кущ розташований занадто близько до лампи, він може постраждати від світлового та температурного стресу, і це, звичайно ж, позначиться на якості врожаю. Не забувайте регулювати положення лампи при збільшенні росту кущів, а також контролювати температурний режим. Прилади для контролю мікроклімату в гроубоксі ви можете вибрати і купити в нашому Інтернет-магазині GrowPro.

Крім того, в період цвітіння важливо забезпечення повної темряви в гроубоксі! Тому слід заздалегідь перевірити конструкцію на відсутність щілин.  Порушення світлового режиму може привести кущі до повернення в вегетативну стадію, і тоді про якість врожаю можна забути.


Передчасний Харвест

Іноді трапляється так, що збір врожаю необхідно почати раніше терміну. Наприклад, якщо ваші рослини заражені паразитами або хворіють, єдиний спосіб врятувати врожай або хоча б його частину - зібрати вже наявні шишки.
Також необхідно стежити за станом бошок. Якщо вони побуріли, почали зменшуватися в розмірах і відмирати - це сигнал до негайного зрізання.

Як визначити, чи достатньо дозріли шишки для збору? Пікова зрілість визначається за допомогою мікроскопу або збільшувального скла. Якщо трихоми мутніють - пора збирати врожай! І робити це бажано рано вранці - в цей час доби конопля виробляє найбільшу кількість тетрагідроканабінолу.



Колектив Інтернет-магазину GrowPro бажає вам рясного і якісного врожаю! Для досягнення бажаного результату ми пропонуємо вам гроубокси, прилади для освітлення і аерації, прилади для контролю мікроклімату, а також добрива, підживлення і стимулятори за привабливими цінами. Ми співпрацюємо тільки з перевіреними виробниками, тому гарантуємо своєму покупцеві справжність і високу якість всієї представленої в наших каталогах продукції.


Читайте також:

Листя конопель жовтіють - що робити? 

Коноплі та осіннє похолодання. Як зберегти врожай від холоду

Мінеральні добрива: які краще?

Поради Гроверу початківцю



До списку

Краще обладнання для вирощування марихуани і коноплі

Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень! Ми прагнемо зробити наші товари доступними для максимально широкого кола. Різноманітні акції та знижки не залишать байдужими економних покупців. А завдяки гнучкій системі ціноутворення ціни на товари для рослин порадують навіть найвибагливіших. Перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину і переконайтеся самі! Сучасне квітникарство постійно розвивається, з'являються нові методи і технології - гідропоніка, аеропоніка, біопоніка, субстрати і добрива. Ми стежимо за новинками, щоб ви завжди могли придбати їх в нашому інтернет-магазині. Ми займаємося продажем горщиків і спеціальних ємностей, сучасних добрив і стимуляторів, різних систем поливу, гідропоніки, освітлення і вентиляції, тому всі прогресивні методи вирощування рослин - до ваших послуг. Від простих наборів для розсади до складних гідропонних систем - всі наші товари можна замовити 7 днів на тиждень!
Детальніше